Aferez trombosit donörlerinin demografik özellikleri
Demographic characteristics of apheresis platelet donors
  1. Tez No: 919623
  2. Yazar: ABDUSSAMET ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUAT ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Aferez trombosit, demografik özellikler, kan bağışçısı, Apheresis platelet, blood donor, demographic characteristics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Amaç: Araştırmada aferez trombosit donörlerinin demografik sonuçları incelenerek ulaşılan bilgilerin veri tabanına katkı sağlaması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma retrospektif (geriye dönük) olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 1 Ocak -31 Aralık 2023 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kan Merkezine aferez trombosit bağışı için gelen 1462 sağlıklı bağışçı oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında kan bağışçısı kayıt formu kullanılmıştır. Veriler sayı ve yüzdelik cinsinden verilip bilgisayar ortamında değelendirilmiştir. Bulgular: Araştırmada aferez trombosit bağışçıları içinde en çok bulunan kan grubunun %36 ile A Rh pozitif kan grubu olduğu belirlenmiştir. Fakat cinsiyete göre kan grubu dağılımında önemli bir değişikliğin olmadığı görülmüştür. Yaş grup dağılımları incelendiğinde trombosit bağışçılarının %64'ü 25-44'yaş aralığında bulunmaktadır. Bağışta bulunan kişilerin %21'i kadınlardan oluşmaktadır. Sonuç: Aferez trombosit bağışçılarının yaş ortalamaları düştükçe, bağış oranının arttığı görülmektedir. Ayrıca aferez trombosit bağışında erkeklerin kadınlara oranla önemli bir üstünlüğü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study was to determine the demographic results of Apheresis Platelet donors and to contribute to the creation of a database with the information obtained. Material and Method: The research was conducted retrospectively. The population of the research consists of 1462 healthy donors who came to Atatürk University Health Practice and Research Hospital Blood Center for Apheresis Platelet donation between January 1 and December 31, 2023. A blood donor registration form was used to collect the data. Data are in numbers and percentages. It was given in denominations and evaluated in a computer environment. Results: In the research, it was determined that the most common blood group among Apheresis Platelet donors was the A Rh positive blood group with 36%. However, it was observed that there was no significant change in the blood group distribution according to gender. When the age group distributions were examined, %64 of the platelet donors were between the ages of 25-44. .%21 of donors are women. Conclusion: It is observed that as the average age of Apheresis Platelet donors decreases, the donation rate increases. In addition, a significant superiority of men compared to women has been determined in Apheresis Platelet donation.