11-13 yaş erkek futbolculara uygulanan 8 haftalık iki farklı kuvvet antrenmanının teknik becerileri üzerine etkileri
The effects of two different 8-week strength training programs applied to 11-13 year old male football players on technical skills
  1. Tez No: 919654
  2. Yazar: KADRİYE JİRA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜBEYDE GÜLNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kor Antrenman, Pliometrik Antrenman, Teknik Beceri, Futbol
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı farklı tipte uygulanan 8 haftalık özel kuvvet antrenmanlarının 11-13 yaş grubu erkek futbolcuların temel futbol beceri düzeylerine etkisini incelemektir. Çalışmaya en az bir yıl süre ile düzenli olarak futbol antrenmanı yapan 11-13 yaş aralığında kırk iki (42) erkek futbolcu katılmıştır. Katılımcılar üç gruba ayrılmış ve Deney Grubu 1'e (DG1) 6 hafta boyunca antrenman programlarına ek olarak haftada üç seans core antrenmanı, Deney Grubu 2'ye (DG2) pliometrik antrenman uygulanırken Kontrol Grubu (KG) ise normal antrenmanlarına devam etmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre; DG1'e uygulanan core antrenman protokolünün KG oranla pas becerisini ve şut becerisini geliştirdiği sonucuna ulaşılırken (p0.05). DG2'ye uygulanan pliometrik antrenman protokolünün DG1 ve KG oranla top sürme ve şut becerisini geliştirmesinin yanı sıra (p0.05). Kontrol Grubu'na uygulanan antrenman protokolünün ön test ve son test değerlerinde ise pas becerisi, şut becerisi, top sürme becerisi üzerine istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (p>0.05). Araştırmanın bulguları göstermektedir ki; statik, dinamik uygulanan kor antrenman ve pliometrik antrenman gelişim dönemindeki sporcuların, futbola özgü temel teknik beceri skorlarını olumlu yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of different types of 8-week special strength training on the basic football skill levels of male football players in the 11-13 age group. Forty-two (42) male football players between the ages of 11-13 who had been training football regularly for at least one year participated in the study. The participants were divided into three groups, and in addition to the training programs, three sessions of core training per week were applied to Experimental Group 1 (EG1), and plyometric training was applied to Experimental Group 2 (EG2), while the Control Group (CG) continued their normal training. According to the results of the study; While it was concluded that the core training protocol applied to DG1 improved passing skills and shooting skills compared to CG (p0.05). In addition to the plyometric training protocol applied to DG2 improving dribbling and shooting skills compared to DG1 and CG (p0.05). In the pre-test and post-test values of the training protocol applied to the Control Group, no statistically significant difference was detected in passing skills, shooting skills and dribbling skills (p>0.05). The findings of the research show that; Static, dynamic core training and plyometric training positively affect the football-specific basic technical skill scores of athletes in the development period. KEYWORDS: Core Training, Plyometric Training, Technical Skill, Football