Minimalism's impact on consumer behavior and marketing effectiveness
Minimalizmin tüketici davranışları ve pazarlama etkililiği üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 919719
  2. Yazar: IBTESAM AL TABBAA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELAMİ VAROL ÜLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Minimalizm, pazarlama, tüketici davranışları, nöropazarlama, görsel tasarım, markalaşma, Minimalism, marketing, consumer behavior, neuromarketing, visual design, branding
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Biyolojisi Anabilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Minimalizmin Tüketici Davranışları ve Pazarlama Etkililiği Üzerindeki Etkisi ÖZET: Modern pazarlamanın karmaşası içinde minimalizm, basitliği ve netliği ile tüketici davranışlarını etkileyen güçlü bir strateji olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışma, minimalist tasarımın tetiklediği psikolojik ve bilişsel mekanizmaları araştırarak tüketici etkileşimi, marka algısı ve kalite, değer ve fiyat değerlendirmeleri üzerindeki etkisini incelemektedir. Anketler ve göz izleme deneyleri kullanılarak, minimalist ve geleneksel reklam tasarımlarına tüketici tepkilerini Figurelendiren kültürel ve demografik faktörler analiz edilmiştir. Sonuçlar, minimalist tasarımların görsel dikkat ve hatırlamayı artırırken olumlu marka çağrışımlarını da güçlendirdiğini göstermektedir. Katılımcılar, demografik farklılıklar ne olursa olsun, minimalist reklamları geleneksel tasarımlardan daha kaliteli ve daha etkili olarak algılamışlardır. Kapsamlı bir literatür incelemesi ve sağlam bir teorik çerçeve üzerine inşa edilen bu çalışma, minimalizmin pazarlamada kalıcı tüketici bağlantıları yaratmak için nasıl kullanılabileceğine dair pratik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Minimalism's Impact on Consumer Behavior and Marketing Effectiveness ABSTRACT: Amidst the clutter of modern marketing, minimalism emerges as a compelling strategy, influencing consumer behavior through its simplicity and clarity. This study investigates the psychological and cognitive mechanisms activated by minimalist design, exploring its impact on consumer engagement, brand perception, and evaluations of quality, value, and price. Employing surveys and eye-tracking experiments, we analyze cultural and demographic factors that shape consumer responses to minimalist and traditional advertising designs. The results reveal that minimalist designs enhance visual attention and recall while fostering positive brand associations. Participants perceived minimalist advertisements as higher in quality and more effective than traditional designs, regardless of demographic differences. Building upon a thorough literature review and a robust theoretical framework, this study offers practical recommendations for utilizing minimalism in marketing to create lasting consumer connections.