Minimalizm ve sürdürülebilir tüketim: Ağrı ilinde bir uygulama
Minimalism and sustainable consumption: An application in Ağrı province
  1. Tez No: 993071
  2. Yazar: ARZU ELEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCAN KESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir tüketim, Sustainable consumption
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada bireylerin sürdürülebilir tüketim davranışlarının minimalist tüketim davranışları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmanın anakütlesini Ağrı il merkezinde yaşayan 18 yaş ve üzeri bireyler oluşturmaktadır. Araştırmada tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme yöntemi kullanılmış ve toplam 525 katılımcıdan anket yoluyla veri toplanmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, frekans dağılımı, güvenilirlik analizi, açımlayıcı faktör analizi ve regresyon analizinden yararlanılmıştır. Analizlerin yapılmasında SPSS 22.0 paket istatistik programlarından yararlanılmıştır. Araştırmada gerçekleştirilen faktör analizi sonucunda tüketici minimalizmi ölçeğinin 3 sürdürülebilir tüketim ölçeğinin ise 4 faktörlü bir yapıya sahip olduğu ve ölçeklerin yüksek derece güvenilir oldukları belirlenmiştir. Çalışmada katılımcıların tüketici minimalizmi genel ortalaması 3,88; sürdürülebilir tüketim davranışı genel ortalaması ise 3,39 olarak belirlenmiştir. Araştırmada gerçekleştirilen regresyon analizi sonuçlarına göre sürdürülebilir tüketim davranışının çevre duyarlılığı, tasarruf ve yeniden kullanılabilirlik boyutlarının minimalist tüketim davranışı üzerinde anlamlı ve pozitif yönde; ihtiyaç dışı satın alma boyutu üzerinde ise anlamlı ve negatif yönde bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the impact of individuals' sustainable consumption behaviors on their minimalist consumption behaviors. The study population consisted of individuals aged 18 and over living in the city center of Ağrı. A non-random sampling method, specifically convenience sampling, was used, and data was collected from a total of 525 participants via questionnaire. Arithmetic mean, standard deviation, frequency distribution, reliability analysis, exploratory factor analysis, and regression analysis were used to analyze the data. SPSS 22.0 statistical software package was used for the analyses. The factor analysis revealed that the consumer minimalism scale had a 3-factor structure and the sustainable consumption scale had a 4-factor structure, indicating high reliability. The overall mean consumer minimalism score was 3.88, and the overall mean sustainable consumption behavior score was 3.39. The regression analysis results showed that the environmental awareness, saving, and reusability dimensions of sustainable consumption behavior had a significant and positive effect on minimalist consumption behavior, while the unnecessary purchase dimension had a significant and negative effect.