Fen bilgisi öğretmen adaylarının tasarım süreçlerinin eğitimde dijitalleşme çerçevesinden incelenmesi
Investigation of pre-service science teachers' design processes from the framework of digitalization in education
- Tez No: 919782
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL ÜNAL ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijital Yeterlik, Tasarım Süreci, Fen Bilgisi Eğitimi, Disiplinler Arası Yaklaşım, Eğitimde Dijitalleşme, Digital Competence, Design Process, Science Education, Interdisciplinary Approach, Digitalization in Education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırma, fen bilgisi öğretmen adaylarının eğitimde dijitalleşme çerçevesinde tasarım süreçlerinin niteliğini ve dijital yeterlik düzeylerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada karma yöntem kullanılmış hem nitel hem de nicel veri toplama teknikleri bir arada uygulanmıştır. Çalışmanın nicel kısmında, tasarım süreçlerinin değerlendirilmesi için tasarım senaryoları ve dijital yeterlikler ölçeği kullanılmış; nitel kısmında ise yarı yapılandırılmış açık uçlu soru formu görüşmelerle derinlemesine veri elde edilmiştir. Araştırmaya, dört farklı lisans düzeyinden (1.,2.,3., ve 4.sınıf) toplam 136 öğretmen adayı katılmıştır. Araştırma bulguları, lisans düzeyleri arasında tasarım süreçlerinin niteliğinde anlamlı farklılıklar olduğunu göstermiştir. Alt sınıf düzeylerindeki öğretmen adayları, problem tanımlama ve ihtiyaç belirleme kriterlerinde daha yüksek puanlar alırken, prototip oluşturma ve yeniden tasarım gibi kritik aşamalarda yeterli seviyede bulunmamıştır. Dijital yeterlik düzeyleri açısından ise, öğretmen adaylarının dijital iletişim kanallarını tanıma alanında güçlü, veri güvenliği ve dijital teknolojilerin değerlendirilmesi gibi alanlarda ise daha düşük puanlara sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, kadın adayların genel olarak daha yüksek puanlar aldığı ve cinsiyetin dijital yeterlik düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark yarattığı ve tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları, özellikle disiplinler arası yaklaşımlar ve dijital araçların etkin kullanımıyla, mühendislik tasarım süreçlerinin eğitimde daha etkili hale gelebileceğini ortaya koymuştur. Bu bağlamda, tasarım süreçlerinde dijital yeterliklerin artırılmasına yönelik eğitim programlarının geliştirilmesi önerilmektedir. Araştırma, fen bilgisi öğretmen adaylarının dijitalleşme ve tasarım süreçlerindeki eksikliklerini gidermeye yönelik katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the quality of design processes and the level of digital competence of pre-service science teachers within the framework of digitalization in education. A mixed-methods approach was used, integrating both qualitative and quantitative data collection techniques. In the quantitative part of the study, design scenarios and a digital competence scale were used to evaluate design processes, while in the qualitative part, in-depth data were obtained through semi-structured open-ended interview forms. A total of 136 pre-service teachers from four different undergraduate levels (1st, 2nd, 3rd, and 4th years) participated in the study. The findings revealed significant differences in the quality of design processes among undergraduate levels. Pre-service teachers in lower undergraduate levels scored higher in problem identification and needs assessment criteria, whereas they were found to be insufficient in critical stages such as prototyping and redesign. In terms of digital competence levels, pre-service teachers were found to be strong in recognizing digital communication channels but scored lower in areas such as data security and the evaluation of digital technologies. Additionally, it was determined that female candidates generally scored higher, and gender created a statistically significant difference in digital competence levels. The results of the study highlighted that interdisciplinary approaches and the effective use of digital tools can enhance the effectiveness of engineering design processes in education. In this context, it is recommended to develop training programs aimed at increasing digital competence in design processes. This research contributes to addressing the deficiencies of pre-service science teachers in digitalization and design processes.