Çeşitli obstetrik şikayetleri olan kadın hastalar ile chorioretinitis ve uveitis gibi göz sekelleri olan çeşitli yaş ve cinsiyetteki hastalarda antitoxoplasma gondii antikorlarının araştırılması
Investigation of toxoplasma gondii antibodies in women patients with various complaints and in the different aged and gendered patients with eye sequeale such as chorioretinitis and uveitis
- Tez No: 91980
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Van yöresi, toksoplazmoz, insidans, obstetrik sorunlu kadınlar, göz sekelleri. 31, Van vicinity, toxoplasmosis, incidence, women with obstetric problems, ophthalmic sequelae. 32
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
ÖZET Çeşitli obstetrik şikayetleri olan kadın hastalar ile chorioretinitis ve uveitis gibi göz sekelleri olan çeşitli yaş ve cinsiyetteki hastalarda anti Toxoplasma gondii antikorlarının araştırılması Bu çalışma, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine obstetrik şikayetleri olan kadın hastalar ve Göz Hastalıkları Polikliniğine chorioretinitis ve uveitis gibi şikayetlerle gelen hastalar ile İç Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Nöroloji Polikliniklerine gelen toksoplazmoz şüpheli hastalarda anti- Toxoplasma gondii antikorlarının araştırılması ve toksoplazmozun Van'da görülme sıklığının belirlenmesi amacı ile yapıldı. Çalışma, 1.04.1997-30.04.1998 tarihleri arasında ve 300 hastadan alınan kan örnekleri ile yapıldı. Alman kan örneklerine ait serumlar, Mikrobiyoloji Laboratuvannda ELISA yöntemi ile spesifik toxoplasma IgG ve IgM antikorları yönünden araştırıldı. Araştırmada toplam 300 hasta serumunun 102'sinde (%34.00) pozitiflik saptandı; toxoplasma IgG 85 kişide (%28.33), IgM 13 kişide (%4.33) ve IgG ile IgM birlikte 4 kişide (%1.33) pozitif bulundu. Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne gelen toplam 81 hastanın 33 'ü (%40.74), Göz Hastalıkları Polikliniği'ne gelen toplam 45 hastanın 8'i (%17.77), İç Hastalıkları Polikliniği'ne gelen toplam 51 hastanın 19'u (%37.25), Nöroloji Polikliniği'ne gelen toplam 29 hastanın 13 'ü (%44.82) ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği'ne gelen toplam 94 hastanın 29'u (%30.85) toksoplazmoz yönünden pozitif olarak saptandı. Nöroloji Polikliniğine gelen hastalar ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne gelen özellikle düşük yapan kadınlarda daha yüksek seropozitiflik bulundu. Bu çalışmada, düşük, ölü doğum, erken doğum ve anomalili doğum olgularında toksoplazmozun önemli rol oynamış olabileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of Toxoplasma gondii Antibodies in Women Patients with Various Obstetric Complaints and in the Different Aged - and Gendered - Patients with Eye Sequelae Such As Chorioretinitis and Uveitis. This study was conducted to determine the toxoplasmosis incidence in Van and investigate the antibodies of Toxoplasma gondii in patients suspected with toxoplasmosis. The study has included the patients who were examined in the Obstetric and Gynecology Polyclinic for obstetric complaints, the Ophthalmology Polyclinic for chorioretinitis and uveitis, and the Internal Medicine, Pediatric and Neurology Polyclinics. Blood samples of 300 patients were collected between dates of 01.04.1997 and 30.04. 1998. Serum samples were examined for specific Toxoplasma gondii IgG and IgM antibodies by using ELISA method in the Microbiology Laboratory. Toxoplasmosis was found positive in 102 of the 300 serum samples (34.00%). T. gondii IgG, IgM and IgG + IgM were found positive in 85 patients (23.33%), 13 patients (4.33%) and 4 patients (1.33%), respectively. Toxoplasmosis was positive in 33 of the 81 patients (40.74%) examined in the Obstetric and Gynecology Polyclinic, 8 of the 45 patients (17.77%) examined in the Ophthalmology Polyclinic, 19 of the 51 patients (37.25%) examined in the Internal Medicine Polyclinic, 13 of the 29 patients (44.82%) examined in the Neurology Polyclinic and 29 of the 94 patients (30.85%) examined in the Pediatrics Polyclinic. The highest positivity was found in the patients examined in the Neurology, and the Obstetric Gynecology Polyclinics, especially women who had abort complaints. We concluded that toxoplasmosis might have an important role in cases of miscarriages, stillbirths, early births and anomaly.