Öğrencilerde geleneksel çocuk oyunlarının fiziksel okuryazarlığa etkisi
The effect of traditional children's games on physical literacy in students
  1. Tez No: 919829
  2. Yazar: MELİHA ÇINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAHİMEH HASSANİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Çocuk Oyunları, Fiziksel Okuryazarlık, Fiziksel Aktivite, Traditional Children's Games, Physical Literacy, Physical Activity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı öğrencilerde geleneksel çocuk oyunlarının fiziksel okuryazarlığa etkisinin incelenmesidir. Bu amaç kapsamında öğrencilere ön test uygulandı sonrasında uygulama gurubu öğrencilerine 8 hafta boyunca geleneksel çocuk oyunları oynatıldı daha sonra son test uygulandı. Araştırmada öğrencilere ön test ve son teste veri toplama aracı olarak Barnett ve ark. (2022) tarafından geliştirilen ve daha sonra Karadağoğlu Topal Ç.ve ark. (2024) tarafından büyük çocuklar için geçerliği ve güvenirliği yapılmış“Çocuklarda Fiziksel Okuryazarlık Ölçeği”uygulanmıştır. Öğrencilere geleneksel çocuk oyunlarından Kaleli yakan top, halat çekme, mendil kapmaca, sek sek, arapsaçı, çuval yarışı, köşe kapmaca, dokuztaş oyunları 8 hafta boyunca oynatılmıştır. Araştırmanın örneklemi Milli Eğitim Bakanlığı, Trabzon ili Çarşıbaşı ilçesinde bulunan Kadıköy ve Kerem Ortaokulu öğrencilerinden gönüllü ve veli onamı alınan basit rastgele örneklem yöntemiyle seçilen öğrenciler oluşturmuştur. Araştırma modeli ön test-son test desenli deneysel araştırma modelidir. Çalışmadan elde eden veriler SPSS 22.00 programında analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediğini bulmak için Shapir-wilk testi kullanılmıştır. Normal dağılım göstermediği için, Mann-Whitney U testi gruplar arasındaki farkları değerlendirmek için ve Wilcoxon Signed-Rank testi ise ön-test ve son-test puanlarını karşılaştırmak için kullanılmıştır. Sonuç olarak diyebiliriz ki geleneksel çocuk oyunları öğrencilerin fiziksel okuryazarlık düzeylerinde anlamlı farklılık oluşturmuştur. Gelecekteki yaşam tarzının daha sağlıklı ve uzun olabilmesi için çocukluk döneminden başlayarak düzenli olarak yapılan oyun ve egzersizler önemlidir. Bu yüzden okullardaki spor ve aktiviteler artırılmalı ve çocuklar küçük yaştan itibaren bu konuda beden eğitimi öğretmenleri, antrenörler ve aileler tarafından fiziksel okuryazarlık hakkında bilinçlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the effect of traditional children's games on physical literacy in students. For this purpose, a pre-test was applied to the students, then the students in the application group were made to play traditional children's games for 8 weeks, and then a post-test was applied. In the study, Barnett et al. used pre-test and post-test data collection tools for the students. (2022) and later developed by Karadağoğlu Topal Ç. et al. (2024)“Physical Literacy Scale in Children”, which was validated and reliable for older children, was applied. Among the traditional children's games, Kaleli dodge ball, tug of war, handkerchief snatching, hopscotch, tangle, sack race, corner grab, and nine-stone games were played by the students for 8 weeks. The sample of the research consisted of students selected by the Ministry of National Education, from Kadıköy and Kerem Secondary Schools in Çarşıbaşı district of Trabzon province, by simple random sampling method, with voluntary and parental consent. The research model is an experimental research model with a pretest-posttest design. The data obtained from the study were analyzed in the SPSS 22.00 program. Shapir-wilk test was used to find out whether the data showed normal distribution. Since it was not normally distributed, the Mann-Whitney U test was used to evaluate the differences between groups and the Wilcoxon Signed-Rank test was used to compare pre-test and post-test scores. As a result, we can say that traditional children's games created a significant difference in the physical literacy levels of students. Regular games and exercises, starting from childhood, are important for a healthier and longer future lifestyle. Therefore, sports and activities in schools should be increased and children should be made aware of physical literacy by physical education teachers, coaches and families from an early age.