Acil serviste kan kültürü alınan hastalarda kültür sonuçlarının enfeksiyon parametreleri ve Q sofa skoru ile ilişkisi
Relationship between culture results and infection parameters and Q sofa score in patients whose blood cultures were taken in the emergency department
  1. Tez No: 919858
  2. Yazar: MELİH YOLCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Emergency Medicine, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Emergency Department, CRP, Procalcitonin, NLO, Blood Culture, qSOFA, Mortality (MeSH Database)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışma, acil serviste enfeksiyon şüphesi ile başvuran hastalarda kan kültürü pozitifliği ile enfektif parametreler ve klinik skorların ilişkisini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak tasarlanan bu çalışmada, 01 Haziran 2023 ile 01 Ocak 2024 tarihleri arasında SBÜ Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine başvuran, 18 yaşından büyük ve kan kültürü alınan hastalar incelenmiştir. Demografik veriler, vital bulgular (ateş, nabız, kan basıncı, solunum sayısı), enfektif nedenler ile alakalı laboratuvar değerlerinden C-reaktif protein (CRP), prokalsitonin, laktat, nötrofil lenfosit oranı (NLO), serum albümin ve klinik skorlardan olan qSOFA (Quick Sequential Organ Failure Assessment) skoru analiz edilmiştir. Hastaların kültür pozitifliği durumu mortalite ile bu parametrelerin ilişkisi incelenmiştir. Bulgular: Çalışma kapsamında incelenen hastaların kültür pozitiflik oranları ile enfektif parametreler arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Vital bulgularda taşikardi ve hipotansiyon gibi parametreler de kültür pozitifliği öngörüsünde anlamlılık göstermiştir. İnflamatuvar belirteçlerin yüksekliği, kültürde üremeyi öngörmede ve enfeksiyon ciddiyetini değerlendirmede önemli bir rol oynamıştır. Sonuç: Çalışma sonuçları, enfektif parametreler ve klinik skorların, enfeksiyon şüphesi olan hastalarda kan kültürü pozitifliğini öngörmede önemli araçlar olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between blood culture positivity and infective parameters and clinical scores in patients admitted to the emergency department with suspected infection. Materials and Methods: In this retrospective study, patients older than 18 years of age who were admitted to the emergency department of SBÜ Ankara Training and Research Hospital between June 01, 2023 and January 01, 2024 and who had blood cultures were examined. Demographic data, vital signs (fever, pulse, blood pressure, respiratory rate), C-reactive protein (CRP), procalcitonin, lactate, neutrophil lymphocyte ratio (NLR), serum albumin and qSOFA (Quick Sequential Organ Failure Assessment) score, which is one of the clinical scores, were analyzed. The relationship between culture positivity and mortality was analyzed. Results: A significant correlation was found between culture positivity rates and infective parameters. Vital parameters such as tachycardia and hypotension also showed significance in predicting culture positivity. Elevated inflammatory markers played an important role in predicting culture growth and assessing the severity of infection. Conclusion: The study results suggest that infective parameters and clinical scores are important tools for predicting blood culture positivity in patients with suspected infection.