Farklı derece gün bölgelerindeki yapıların optimum yalıtım kalınlıklarının enerji ve çevresel etki analizi
Energy and environmental impact analysis of optimum insulation thickness of buildings in different degree days regions
  1. Tez No: 919856
  2. Yazar: UĞUR YAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA GENCER DEVECİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isıtma derece-gün, Optimum yalıtım kalınlığı, Çevresel etki değeri, Heating degree-days, Optimal insulation thickness, Life cycle assessment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
TS 825'e göre dört farklı derece gün değerine sahip, Antalya, Diyarbakır, Konya ve Kars illerine ait optimum yalıtım kalınlıkları belirlenmiştir. Hesaplama da yalıtım malzemesi olarak ekspanded polistren sert köpük (EPS), ekstrüde polistren köpük (XPS), cam yünü ve taş yünü, yakıt olarak doğal gaz, kömür ve fuel-oil kullanıldığı durumlar karşılaştırılmıştır. Dış duvara yalıtımın uygulanması durumunda ekonomik geri ödeme süreleri ve çevresel etki değerleri hesaplanmıştır. Yapılan ekonomik ve yaşam döngü değerlendirme analizlerinde binalarda ısıtmada kullanılan doğalgaz, fuel-oil ve kömür yakıt türleri arasında, Antalya, Diyarbakır, Konya ve Kars illeri için en uygun yakıt türünün doğalgaz ve en uygun yalıtım malzemesinin Antalya ili için taş yünü, Diyarbakır, Konya ve Kars ili için taş yünü veya cam yünü olacağı tespit edilmiştir. Yakıt olarak doğalgaz, yalıtım malzemesi olarak cam yünü izolasyon malzemesinin kullanılmasına göre Antalya, Diyarbakır, Konya ve Kars illerinin optimum yalıtım kalınlığı sırasıyla 0.049, 0.076, 0.09 ve 0.12 m, geri ödeme süreleri 2.68, 1.9, 1.65 ve 1.27 yıl olarak tespit edilmiştir. Aynı durumlar için, önlenebilir çevresel etki değerleri 11.24, 24.01, 33.76 ve 59.41 kgCO2 ve küresel ısınma potansiyeli değerleri 3.43, 5.6, 6.28 ve 8.83 kgCO2'dir.
Özet (Çeviri)
According to TS 825, optimum insulation thicknesses for Antalya, Diyarbakır, Konya and Kars provinces with four different degree day values were determined. In the calculations,the situations were compared when stone wool, glass wool, XPS and EPS were used as insulation materials, and natural gas, coal and fuel oil were used as fuels. In case of external wall insulation, economic payback periods and environmental impact values were calculated. In the economic and life cycle assessment analyses, it was determined that among the fuel types used in heating in buildings, natural gas, fuel oil and coal, the most suitable fuel type for Antalya, Diyarbakır, Konya and Kars provinces would be natural gas and the most suitable insulation material would be stone wool for Antalya province, and stone wool or glass wool for Diyarbakır, Konya and Kars provinces. According to the use of natural gas as fuel and glass wool as insulation material, the optimum insulation thickness for Antalya, Diyarbakır, Konya and Kars provinces were determined as 0.049, 0.076, 0.09 and 0.12 m, and the payback periods were determined as 2.68, 1.9, 1.65 and 1.27 years, respectively. For the same conditions, avoidable environmental impact values were 11.24, 24.01, 33.76 and 59.41 kgCO2 and global warming potential values were 3.43, 5.6, 6.28 and 8.83 kgCO2.