Tabakalı hibrit kompozit malzemelerin delinebilirlik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of drillability properties of laminated hybrid composite materials
  1. Tez No: 919904
  2. Yazar: UBEYD AKANSEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT KOYUNBAKAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAFER KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tabakalı Kompozit, Hibrit Kompozit, Polimer Kompozit, Delinebilirlik, İtme Kuvveti, Layered Composite, Hybrid Composite, Polymer Composite, Drillability, Thrust Force
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Kompozit malzemeler günümüzde özellikle hafif ve dayanıklı olmaları bakımından uçak sanayinde ve savunma sanayinde sıkça kullanılmaya devam etmektedir. Kompozit malzemelerin çok fazla çeşidinin olması işlenebilirlik özelliklerini de ön plana çıkartmaktadır. Bu çalışmada tabakalı E cam fiber takviyeli tabakalı polimer kompozit, aramid fiber takviyeli tabakalı polimer kompozit, E cam/aramid fiber takviyeli tabakalı hibrit polimer kompozit malzemelerin delinebilirlik özellikleri incelenmiştir. Malzemeler Vakum Destekli Reçine Transfer Yöntemi kullanılarak üretilmişlerdir Standartlara bağlı kalınarak malzemeler sabit hızda tek eksenli çekme deney cihazında test edilmişler, farklı kesiciler kullanılarak CNC Frezede her malzeme için full faktöriyel deney tasarımına göre delme deneyleri yapılmış delaminasyon faktörleri bulunmuştur. Deney tasarımı ve istatistiksel analizler, Taguchi metoduna göre yapılmıştır. Analizler sonucunda giriş deformasyon faktörleri açısından aramid fiber takviyeli olan kompozit malzemede devir sayısı en etkili parametreyken cam fiber ve hibrit fiber takviyeli olanlarda kesici takım parametresi en etkili olmuştur. Çıkış deformasyon faktörü için etkili parametre cam fiber takviyeli olan için ilerleme, aramid fiber takviyeli olan için devir sayısı ve hibrit fiber takviyeli olan içinse kesici takım olmuştur. Her üç malzemede de itme kuvveti açısından en etkili parametrenin kesici takım olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Composite materials continue to be frequently used in the aircraft industry and defense industry today, especially because they are light and durable. The diversity of composite materials also highlights their processability. In this study, the drillability properties of layered E glass fiber reinforced layered polymer composite, aramid fiber reinforced layered polymer composite, E glass/aramid fiber reinforced layered hybrid polymer composite materials were examined. The materials were produced by the vacuum impregnation method. Materials of certain sizes were subjected to tensile tests, and detabakaion factors were found for each material in CNC Milling using different cutters, according to the full factorial test design. Experimental design and statistical analysis were performed using the Taguchi method. As a result of the analyses, in terms of input deformation factors, the number of revolutions was the most effective parameter in the aramid fiber-reinforced composite material, while the cutting tool parameter was the most effective in the glass fiber and hybrid fiber-reinforced ones. The effective parameters for the output deformation factor were the feed rate for the glass fiber reinforced one, the number of revolutions for the aramid fiber reinforced one and the cutting tool for the hybrid fiber reinforced one. It has been determined that the cutting tool is the most effective parameter in terms of thrust force in all three materials.