Argümantasyon temelli FeTeMM uygulamalarının öğretmen adaylarının akıl yürütme ve argümantasyon becerilerine ve FeTeMM yeterliklerine etkisi
The Effects of argumentation based STEM practices on preservice teachers' reasoning and argumentation skills and STEM competencies
  1. Tez No: 919903
  2. Yazar: ZEYNEP MERVE OSKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL ÜNAL ÇOBAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Argümantasyon temelli FeTeMM, akıl yürütme becerileri, argümantasyon becerileri, FeTeMM yeterlikleri, Argumentation-Based STEM, reasoning skills, argumentation skills, STEM competencies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 358
Özet
Kişilerin karmaşık dünya problemleri ve değişen teknolojilere ayak uydurabilmeleri için fen, teknoloji, mühendislik, matematik (FeTeMM) alanlarında disiplinler arası bir bakış açısına sahip olmaları kaçınılmazdır. Bu disiplinler arası bakış açısı araştırma-sorgulama sürecinden dolayısıyla argümantasyon sürecinden ayrı düşünülemez. Argümantasyon süreci kişilerin iddialarını veriler, gerekçeler, destekler, akıl yürütmeler kullanarak savunmaları ve karşı iddiaları kullandıkları çürütücüler ile eleştirip ortadan kaldırmaya çalıştıkları bir süreçtir. Argümantasyon süreci ile akıl yürütmeden ayrı düşünülemez. Bu çalışmada ortaya atılan Argümantasyon Temelli FeTeMM Modeli'ne uygun olarak hazırlanan etkinliklerinin öğretmen adaylarının akıl yürütme becerilerine, argümantasyon becerilerine ve FeTeMM yeterliklerine etkisi incelenmiştir. Karmaşık Karma Çalışma modeli olan Karma Çalışma Deneysel (ya da Müdahale) desenin kullanıldığı araştırmaya 91, 4. sınıf fen bilimleri öğretmen adayı katılım sağlamıştır. Araştırma süreci 14 hafta sürmüştür. Araştırmada öğretmen adaylarının argümantasyon becerileri, ön test ve son test olarak uygulanan Bilimsel Muhakeme Becerileri testi (BMBT), Bilimsel Argümantasyon Becerileri Testi (BABT) ile elde edilen verilerin bağımlı grup t testi ve bağımsız gruplar t testi ile analiz edilmiş ve değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucu Argümantasyon Temelli FeTeMM uygulamalarının öğretmen adaylarının akıl yürütme becerilerini ve argümantasyon becerilerini olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Uygulama sürecinin öğretmen adaylarının FeTeMM yeterliklerine etkisi, 12 hafta boyunca ard arda yapılan 3 uygulama sonrası geliştirilen FeTeMM Yeterliği Değerlendirme Formu (FYDF)'ndan alınan puanlara göre değerlendirilmiştir. Tekrarlı ölçümler için tek faktörlü Varyans Analizi (ANOVA) ve karışık ölçümler için iki faktörlü Varyans Analizi (ANOVA) ile analiz edilen verilere göre Argümantasyon Temelli FeTeMM uygulamalarının FeTeMM yeterliğini olumlu yönde etkilediği söylenebilir. Uygulama sürecinde elde edilen nicel verilerin desteklenmesi ve açıklanması amacıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Akıl Yürütme Becerileri Yarı yapılandırılmış Görüşmeleri (AYBYYGF), Argümantasyon Becerileri Yarı yapılandırılmış Görüşmeleri (ABYYGF) ön ve son görüşme olarak uygulamaların başında ve sonunda gönüllülük esasına göre seçilmiş 5'i deney 5'i kontrol grubunda bulunan 10 öğretmen adayı ile FeTeMM ve FeTeMM Yeterlikleri ile ilgili Yarı Yapılandırılmış Görüşmeleri (FFYYYGF) ön ve son görüşme olarak uygulamaların başında ve sonunda gönüllülük esasına göre seçilmiş 5 deney grubu öğretmen adayı ile gerçekleştirilmiştir. Öğretmen adaylarının akıl yürütme ve argümantasyon becerileri Akıl Yürütme Becerileri Değerlendirme Anahtarı (AYBDA) ve Torun (2014) tarafından geliştirilen Argümantasyon Değerlendirme Rubriği (ADR) ile betimsel olarak analiz edilmiş ve öğretmen adaylarının düzeylerindeki değişim değerlendirilmiştir. FeTeMM ve FeTeMM Yeterlikleri ile ilgili Yarı Yapılandırılmış Görüşmelerinde (FFYYYG) öğretmen adaylarından alınan FeTeMM ve FeTeMM yeterlikleri ne ilişkin görüşleri tematik analiz yöntemi ile incelenmiştir. Nitel veriler sunulurken öğretmen adayları gerçek isimleri verilmeden DÖA1, KÖA2, vb. olarak adlandırılmıştır. Araştırma soncunda Argümantasyon Temelli FeTeMM etkinliklerinin öğretmen adaylarının akıl yürütme becerilerini, argümantasyon becerilerini ve FeTeMM yeterliklerini olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Aynı zamanda nitel verilerin nicel verileri desteklediği görülen araştırma ile öğretmen adaylarını yönelik FeTeMM Yeterlikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In order for individuals to keep up with complex world problems and evolving technologies, it is inevitable to have an interdisciplinary perspective in the fields of science, technology, engineering, and mathematics (STEM). This interdisciplinary perspective is intrinsically linked to the processes of inquiry and, consequently, to the argumentation process. Argumentation involves defending claims using data, reasoning, evidence, and supports, while addressing counterclaims through rebuttals. This process is inseparable from reasoning itself. This study investigates the effects of activities designed according to the Argumentation-Based STEM Model on pre-service teachers' reasoning skills, argumentation skills, and STEM competencies. The research employed a Mixed Methods Experimental (or Intervention) Design, a Complex Mixed Research Model, involving 91 senior pre-service science teachers over a 14-week period. Pre-service teachers' argumentation skills were assessed using the Scientific Reasoning Skills Test (SRST) and the Scientific Argumentation Skills Test (SAST), administered as pre- and post-tests. The data were analyzed using paired samples t-tests and independent samples t-tests, revealing that Argumentation-Based STEM applications positively impacted reasoning and argumentation skills. The influence of the application process on pre-service teachers' STEM competencies was evaluated through the STEM Competency Evaluation Form (SCEF), which was implemented following three consecutive applications over a 12-week period. Data were analyzed using one-way ANOVA for repeated measures and two-way ANOVA for mixed measures, indicating a positive impact of Argumentation-Based STEM applications on STEM competencies. To support and enrich the quantitative findings, semi-structured interviews were conducted. These included Semi-Structured Reasoning Skills Interviews (SSRIs), Semi-Structured Argumentation Skills Interviews (SASIs), and Semi-Structured STEM and STEM Competencies Interviews (SSSCIs), carried out at the beginning and end of the process with 10 pre-service teachers (5 from the experimental group and 5 from the control group), selected on a voluntary basis. Pre-service teachers' reasoning and argumentation skills were descriptively analyzed using the Reasoning Skills Evaluation Key (RSEK) and the Argumentation Evaluation Rubric (AER) developed by Torun (2014), with changes in skill levels assessed. Their views on STEM and STEM competencies were examined using thematic analysis. For anonymity, pre-service teachers were coded as EPT1 (Experimental Pre-service Teacher 1), CPT2 (Control Pre-service Teacher 2), and so on. The findings revealed that Argumentation-Based STEM activities had a positive impact on pre-service teachers' reasoning skills, argumentation skills, and STEM competencies. Furthermore, the qualitative data supported the quantitative results, identifying specific STEM competencies among pre-service teachers.