Çocukluk çağı optik nöritlerinde etiyolojik dağılım ve etiyolojiye göre prognoz: Çok merkezli retrospektif araştırma
Childhood optic neuritis: Etiological distribution and prognosis according to etiology: a multicenter retrospective study
- Tez No: 919916
- Danışmanlar: PROF. MERYEM ASLI TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: pediatrik optik nörit, optik koherens tomografi, retinal sinir lifi tabakası kalınlığı, pediatric optic neuritis, optical coherence tomography, retinal nerve fiber layer thickness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Nörolojik Bilimler ve Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İleri Nörolojik Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Meltem Çobanoğulları Direk. Çocukluk Çağı Optik Nöritlerinde Etiyolojik Dağılım ve Etiyolojiye Göre Prognoz: Çok Merkezli Retrospektif Araştırma. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İleri Nörolojik ve Psikiyatrik Bilimler Programı. Yüksek Lisans Tezi. Ankara. 2024. Çocuk hastalarda demiyelinizan otoimmün optik nöritin (ON) demografik, klinik, laboratuvar özelliklerini ve prognostik faktörlerini belirlemek amaçlandı. Çalışmaya dahil edilen merkezlerin çocuk nöroloji polikiniğinde tanı konmuş nörooftalmolojik muayenesi ve OKT tetkiki yapılmış, pediatrik ON vakaları retrospektif olarak değerlendirmeye dahil edildi. Dahil edilme kriterlerini karşılayan 18 (%60) kız ve 12 (%40) erkek toplam 30 hastanın verileri incelendi. Çalışmaya alındıkları yaş ortalaması 13,83±2,98 (n:30, yaş aralığı 7-17,7) Optik nörit atağıyla gelen 30 çocuk hastanın 24'ü (%80) ön planda görsel şikayetler (görme kaybı, bulanık görme) ile başvurdu. Hastalarımızın takip süresi 9,73±9,77 (4-57) aydı. ON atağıyla gelen hastaların izlemde 8 (% 26,7)'i izole ON, 9 (% 30)'u. Multipl Skleroz (MS), 4 (% 13,3)'ü Nöromyelitis Optika Spektrum Bozukluğu (NMOSB), 7 (% 23,3)'si Miyelin Oligodendrosit Glikoprotein İlişkili Hastalık (MOGİH) ve 2 (%6,7)'si de Kronik Rekürrens İnflamatuar Optik Nöropati (CRION) tanısı almıştı. Hastaların göz muayenesinde 8 (% 26,7)'sinde papil ödem, 11 (% 36,7)'sinde ağrılı göz hareketi, 20 (% 66,6)'sında afferent pupil defekti mevcuttu. Optik nörit tutulum biçimine bakıldığında tek taraflı tutulum 26 (% 86,7), iki taraflı tutulum 4 (% 13,3) idi. Hasta grubumuzda 2 (%6,7) ailede MS öyküsü mevcuttu. Tanıya yönelik tetkiklerden anti-MOG IgG+ 7 (% 23,3), anti AQP4-IgG+ 4 (% 13,3) hastada saptanmıştı. Dört hastamızın tekrarlayan optik nörit atakları olduğu, 2 'sinin CRION tanısı aldığı öğrenildi. Hastalarımızın görme prognozu 3. ve 6. ayda değerlendirilmişdi. Üçüncü ay değerlendirmesinde tam iyileşme 14 (% 46,7), kısmı iyileşme 10 (% 33,3) ve görme kaybı 6 (% 20), 6. ay göz değerlendirmesinde ise tam iyileşme 18 (% 60), kısmı iyileşme 6 (% 20) ve görme kaybı 6 (% 20) idi. Görme keskinliği skalasına bakıldığında geliş muayenesinde toplam 4 hastanın 2'si sağ göz 2'si sol göz olmak üzere ışık hissi bile yoktu. Görme keskinliği 6. ay değerlendirmesinde tüm hastalarımızın ışık hissi mevcut, görmesi en düşük olan hasta bile parmak saymayı yapabiliyordu. Renkli görme değerlendirmesinde ise 6. ayda 11 (2 tam kayıp, 9 kısmı kayıp) hastanın hala tam iyileşmesi gerçekleşmedi. Akut faz tedavisinde intravenöz pulse metilprednizolon+ oral azaltma ile pulse metilprednizolon ve pulse metilprednizolon, plazmaferez veya intravenöz immünoglobulin kombinasyonları kullanıldı. Kombine tedavi almak durumunda kalan pulse steroide yanıtsız vakalarda eksik iyileşme gözlendi. Özellikle geliş ve kontroldeki göz mauyenesi sonuçlarında en fazla NMOSB ve CRION grubunda hasar kaldığı ve tam iyileşmenin olmadığı gösterildi. ON atağı geçiren hastalarımıza iki kez belli aralıklarla OKT çekimi yapıldı. Hem geliş hem de kontrol OKT verilerinde gruplar arasında anlamlı istatitiksel fark çıkmadı. Retinal Sinir Lif Tabakası (RSLT) değerlerine baktığımızda en fazla RSLT'de incelme olan grup NMOSB'idi. Çalışmamızda elde ettiğimiz bulguların literatür ile genel bir uyum içinde olduğu görüldü. Sonuçlarımız çocukluk çağının bu önemli hastalığı için önemli bir veri kaynağı oluşturacaktır. Bu grubun tanımlanabilmesi için etiyolojik ve tanısal belirteçlerin araştırılması ve uzun süreli takibe dayanan çalışmalar faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Cobanogulları Direk M. Etiological Distribution and Prognosis of Childhood Optic Neuritis: A Multicenter Retrospective Study. Hacettepe University Graduate School Health Sciences Advanced Neurological and Psychiatric Sciences Program. Master Thesis. Ankara. 2024. The aim was to determine the demographic, clinical, laboratory characteristics, and prognostic factors of demyelinating autoimmune optic neuritis (ON) in pediatric patients. Pediatric ON cases diagnosed in three pediatric neurology clinics in Turkey, who underwent neuro-ophthalmological examination and OCT (Optical Coherence Tomography) tests, were retrospectively evaluated. The data of 30 patients, including 18 girls (60%) and 12 boys (40%), who met the inclusion criteria were analyzed. The mean age at the time of inclusion was 13.83 ± 2.98 years (range: 7–17.7). Among the 30 children who presented with an optic neuritis attack, 24 (80%) came with visual complaints (vision loss, blurred vision) as the main symptom. The average follow-up time for these patients was 9.73 ± 9.77 months (range: 4–57). Of the patients presenting with an ON attack, 8 (26.7%) had isolated ON, 9 (30%) were diagnosed with Multiple Sclerosis (MS), 4 (13.3%) with Neuromyelitis Optica Spectrum Disorder (NMOSD), 7 (23.3%) with Myelin Oligodendrocyte Glycoprotein Associated Disease (MOGAD), and 2 (6.7%) with Chronic Recurrent Inflammatory Optic Neuropathy (CRION). On ocular examination, 8 (26.7%) had papilledema, 11 (36.7%) had painful eye movements, and 20 (66.6%) had afferent pupillary defect. Regarding the pattern of optic neuritis involvement, 26 (86.7%) had unilateral involvement, and 4 (13.3%) had bilateral involvement. In our patient group, 2 (6.7%) had a family history of MS. Among the diagnostic tests, anti-MOG IgG+ was detected in 7 (23.3%) and anti-AQP4-IgG+ in 4 (13.3%) patients. Four of the patients had recurrent optic neuritis attacks, and 2 were diagnosed with CRION. Visual prognosis was assessed at the 3rd and 6th months. At the 3rd-month evaluation, 14 (46.7%) had complete recovery, 10 (33.3%) had partial recovery, and 6 (20%) had vision loss. In the 6th-month eye evaluation, 18 (60%) had complete recovery, 6 (20%) had partial recovery, and 6 (20%) had vision loss. When assessed with the visual acuity scale, 2 out of 4 patients had no light perception in either eye during the initial examination. By the 6th month, all patients had light perception, and even the patient with the worst vision could count fingers. In the color vision assessment at the 6th month, 11 (2 with total loss and 9 with partial loss) patients had not yet fully recovered. During the acute phase treatment, intravenous pulse methylprednisolone combined with oral tapering, pulse methylprednisolone, and combinations of pulse methylprednisolone, plasmapheresis, or intravenous immunoglobulin were used. In cases that required combined treatment, incomplete recovery was observed in patients who were unresponsive to pulse steroids. Particularly, the most damage and lack of complete recovery were observed in the NMOSD and CRION groups in the eye examinations at both initial and follow-up visits. OCT imaging was performed twice at specified intervals for the patients who had an ON attack. No statistically significant difference was found between the groups in both initial and follow-up OCT data. When looking at the Retinal Nerve Fiber Layer (RNFL) thickness, the group with the most thinning was the NMOSD group. The findings obtained in our study are generally in line with the literature. Our results will provide an important data source for this significant pediatric condition. Long-term follow-up studies investigating etiological and diagnostic markers may be useful for further defining this group.