Effect of cerebral lateralization on volleyball skills
Serebral lateralizasyonun voleybol becerilerine etkisi
  1. Tez No: 919935
  2. Yazar: HABEŞ KALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Voleybol, lateralizasyon, beceri, Volleyball, lateralization, skill
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, serebral lateralizasyonun voleybol becerileri üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde incelemektir. Beynin sağ ve sol hemisferleri arasında gerçekleşen görev dağılımı ve bu hemisferlerin bireyin motor becerileri, koordinasyon kabiliyeti ve refleksleri üzerindeki etkileri, spor performansı açısından önemli bir araştırma konusu oluşturmaktadır. Katılımcılara sosyodemografik bilgi formu, lateralizasyon testi ve voleybol beceri anketi kullanılmıştır. Toplam 108 katılımcıya ulaşılmıştır. Elde edilen veriler incelendiğinde laterizasyon gruplarına göre voleybol temel becerileri puanlamalarının anlamlı bir farklılık göstermediği görülmüştür (p>0.05). Sonuç olarak baskın el kullanım durumunun voleybol temel becerilerine bir etkisinin olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to comprehensively examine the effects of cerebral lateralization on volleyball skills. The task distribution between the right and left hemispheres of the brain and the effects of these hemispheres on the individual's motor skills, coordination ability and reflexes constitute an important research topic in terms of sports performance. A sociodemographic information form, lateralization test and volleyball skill questionnaire were used for the participants. A total of 108 participants were reached. SPSS package program was used to statistically analyze the data obtained at the end of the research. When the obtained data were examined, it was seen that there was no significant difference in volleyball basic skills scores according to lateralization groups (p>0.05). As a result, it can be said that the dominant hand usage status has no effect on volleyball basic skills.