Biberden elde edilen Xanthomonas türlerinin izolasyonu, klasik ve moleküler yöntemlerle tanısı
Isolation and identification of pepper bacterial leaf spot disease agents (Xanthomonas spp.)
- Tez No: 919987
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜMER HORUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Xanthomonas euvesicatoria, Xanthomonas perforans, tanı, biber, Xanthomonas euvesicatoria, Xanthomonas perforans, identification, pepper
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Dört farklı Xanthomonas spp. neden olduğu Biber bakteriyel leke hastalığı tüm dünyada biber yetiştirilen alanlarda tehditkar bir hastalık olarak yapraklarda kloroz ve nekrozlara meyvelerde lekelere yol açmaktadır. Bu çalışmada, 2021-2022 yıllarında Antalya, Kayseri, Kırşehir, Mersin, Nevşehir ve Yozgat illerinden temin edilen hasta biber örneklerinde bakteriyel leke hastalığına sebep olan Xanthomonas türlerinin izolasyonu, patojenite testi, klasik ve moleküler yöntemlerle tanısının yapılması amaçlanmıştır. Yapılan izolasyon çalışması sonucunda elde edilen 33 adet izolat Şili çeşidi biberde tipik hastalık belirtileri oluşturmuştur. Tüm izolatlar gram-, aerobik, YDCA ve King B Besi yerlerinde sarı renkte ve mukoid tipte gelişmiş, esculinin hidrolizi testi pozitif, oksidaz testi negatif reaksiyon vermiştir. İzolatların levan oluşumu, nişastanın hidrolizi ve tütünde aşırı duyarlılık reaksiyonları değişkenlik göstermiştir. PCR testi ile 30 izolatın X. euvesicatoria pv. euvesicatoria, 3 izolatın ise X. euvesicatoria pv. perforans olduğu saptanmıştır. Bu çalışma ile X. perforans'ın Türkiye'de biberde patojen olduğu ilk kez ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Bacterial leaf spot disease, caused by 4 different Xanthomonas species is the most common and destructive disease for peppers worldwide induces chlorosis and necrosis on leaves and spots on fruits. In this study, it was aimed to isolate pepper bacterial spot disease agent/s caused by Xanthomonas species from 2021 to 2022 in Antalya, Kayseri, Kırşehir, Mersin, Nevşehir and Yozgat provinces of Turkey and identify them using pathogenicity test, classical and molecular methods. Purified 33 putative bacterial strains were pathogenic on pepper seedlings (cv. Şili). All the strains were gram negative, aerobic, yielded yellow and mucoid colonies onto yeast dextrose calcium carbonate agar (YDCA) and King's B media, hydrolysis of esculine positive and negative for oxidase. Levan formation, hydrolysis of starch and HR on tobacco leaves (cv. Samsun) were varied. In PCR tests, 30 out of 33 strains were amplified with Xanthomonas euvesicatoria pv euvesicatoria and 3 strains were amplified with X. euvesicatoria pv. perforans, respectively. To the best of our knowledge, this is the first study indicating that X. euvesicatoria pv. perforans is also pathogenic on pepper plants.