Normospermik erkeklerde farklı santrifüj hızlarının dna fragmantasyonuna olan etkisinin değerlendirilmesi
Investigation of the therapeutic effect of in vitro Ceratonia siliqua application on DNA damage caused by human sperm cryopreservation
  1. Tez No: 920009
  2. Yazar: MEHMET KEYA YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AKKUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Sperm, santrifiüj, DNA hasarı, vitalite, morfoloji, motilite, Sperm, centrifugation, DNA damage, vitality, morphology, motility
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Bu çalışmada, tüp bebek laboratuvarlarında kullanılan santrifüj işleminin normospermik erkeklerde sperm fonksiyon parametreleri üzerindeki etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Dicle Üniversitesi Hastanesi Üroloji Kliniği'ne başvuran ve normospermik olarak değerlendirilen 50 hasta dahil edilmiştir. Çalışma kapsamında alınan semen örnekleri, 1000 rpm ve 1600 rpm hızlarında santrifüj işlemine tabi tutulmuştur. Santrifüj sonrası motilite, morfoloji, vitalite ve DNA fragmantasyonu parametreleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Gradient yöntemine dayalı sperm seçimi uygulamalarında, 1000 rpm ve 1600 rpm hızlarında santrifüj işleminin sperm parametreleri üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Bu sonuç, farklı santrifüj hızlarının sperm seçme etkinliği açısından önemli bir değişiklik yaratmadığını ve her iki hızın da klinik uygulamalarda güvenle kullanılabileceğini göstermektedir. Çalışmamız, santrifüj hızlarının sperm kalitesine etkisi konusundaki literatüre katkı sağlamaktadır. Sonuç: Bu bulgular, tüp bebek laboratuvarlarında kullanılan santrifüj hızlarının standardizasyonunun, sperm kalitesine zarar vermeyecek şekilde esnek olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the effects of centrifugation, a commonly used procedure in IVF laboratories, on sperm functional parameters in normospermic men. Materials and Methods: The study included 50 normospermic patients who were admitted to the Urology Clinic of Dicle University Hospital. Semen samples were subjected to centrifugation at speeds of 1000 rpm and 1600 rpm. Post-centrifugation, sperm motility, morphology, viability, and DNA fragmentation parameters were analyzed. Results: In sperm selection using the gradient method, centrifugation at 1000 rpm and 1600 rpm showed no statistically significant impact on sperm parameters, including motility, morphology, viability, and DNA fragmentation. These findings suggest that different centrifugation speeds do not substantially alter the effectiveness of sperm selection. Both speeds can be safely utilized in clinical applications. Conclusion: The results indicate that centrifugation speeds of 1000 rpm and 1600 rpm do not negatively affect sperm quality. These findings support the idea that standardization of centrifugation speeds in IVF laboratories can be flexible without compromising sperm quality. This study contributes to the literature regarding the effects of centrifugation speeds on sperm quality, providing insights for safe and efficient laboratory practices.