Metastatik küçük hücreli dışı akciğer kanserli, immünoterapi alan hastalarda hiperprogresyon ve psödoprogresyon durumları ve bu durumları etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of hyperprogression and pseudoprogression in patients with metastatic non-small cell lung cancer receiving immunotherapy and factors affecting these conditions
- Tez No: 920018
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR KARAKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: hiperprogresyon, immünoterapi, MLR, NLR, PLR, psödoprogresyon, hyperprogression, immunotherapy, MLR, NLR, PLR, pseudoprogression
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Psödoprogresyon ve hiperprogresyonu olan hastaları değerlendirirken radyolojik görüntülemeye yardımcı olarak, sistemik inflamatuar markerlar ile psödoprogresyon ve hiperprogresyonu öngörmeyi amaçladık. Gereçler ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli retrospektif gözlemsel bir çalışmadır. Ankara Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapıldı. Çalışmaya 01/01/2021-01/08/2023 tarihleri arasında Tıbbi Onkoloji kliniğinde tedavi almış hastalardan: patolojik olarak konfirme KHDAK tanısı almış,18 yaş üstü olan, metastatik hastalığa sahip olan,tedavi aşamalarından birinde immünoterapi alan, HBYS üzerinden verilerilerine ulaşılan hastalar dahil edilmiştir. Çalışmamıza dahil edilen hastaların radyolojik ve labaratuvar verileri geriye yönelik incelenmiştir. Bulgular: Çalışmada, metastatik küçük hücreli dışı akciğer kanseri hastalarında immünoterapinin etkileri incelenmiştir. Hastaların çoğunluğu erkek olup, evre 4'te bulunan hastalar daha fazladır. Hiperprogresyon gelişen hastalarda delta NLR, PLR, MLR ve PIV değerleri daha yüksekken, psödoprogresyon gelişenlerde bu değerler daha düşüktür. ROC analizi yapılarak bu sistemik belirteçler için cut off değerri belirlenip yüksek ve düşük gruplarına ayrılmıştır. Yüksek NLR, PLR ve MLR delta gruplarında hiperprogresyon, düşük delta gruplarında ise psödoprogresyon daha sık görülmüştür. Hiperprogresyonlu hastaların sağkalımı, olmayanlara göre anlamlı derecede daha düşüktür Sonuçlar: Çalışmamızda, sistemik inflamatuar belirteçlerin dinamik değişiklikleri olan delta NLR, PLR ve MLR'yi inceleyerek immünoterapi ile ilişkili hiperprogresyon ve psödoprogresyon durumlarının tahmin edilebilirliğini gösterdik. Bu çalışmada, metastatik küçük hücreli dışı akciğer kanserli immünoterapi alan hastalarda hiperprogresyon ve psödoprogresyon durumlarının görülme sıklığını ve bu durumların sistemik inflamatuar belirteçlerin dinamik değişimleri ile ilişkisini gösterdik Yüksek delta NLR, MLR ve PLR grubunda, düşük olan gruba kıyasla hiperprogresyonun daha sık görüldüğünü; düşük delta NLR, PLR ve MLR grubunda ise, yüksek olan gruba göre psödoprogresyonun daha yaygın olduğunu tespit ettik. Tedaviye yanıtın değerlendirilmesi ve tedavinin yeniden planlamasında bu bulguların dikkate alınmasıyla hastalar için daha etkin tedavi yönetimi sağlanabilir. Literatüre ışık tutucu bu sonuçların prospektif ve daha yüksek hasta sayıları yapılacak çalışmalarla desteklenmesi daha etkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to predict pseudoprogression and hyperprogression with systemic inflammatory markers as an adjunct to radiologic imaging when evaluating patients with pseudoprogression and hyperprogression. Materials and Methods: Our study is a single-center retrospective observational study. It was conducted in Ankara Sanatoryum Training and Research Hospital. Among the patients who received treatment in the Medical Oncology clinic between 01/01/2021-01/08/2023: Patients with pathologically confirmed NSCLC, who were over 18 years of age, who had metastatic disease, who received immunotherapy in one of the treatment stages, whose data were accessed through HIS were included in the study. Radiological and laboratory data of the patients included in our study were retrospectively analyzed. Results: In this study, the effects of immunotherapy in metastatic non-small cell lung cancer patients were analyzed. The majority of patients were male, with a higher proportion of patients in stage 4. While delta NLR, PLR, MLR and PIV values were higher in patients with hyperprogression, these values were lower in patients with pseudoprogression. Using ROC analysis, cut off values for these systemic markers were determined and divided into high and low groups. Hyperprogression was more common in the high NLR, PLR and MLR delta groups and pseudoprogression was more common in the low delta groups. Patients with hyperprogression had significantly lower survival than those without. Conclusions: In our study, we demonstrated the predictability of immunotherapy-associated hyperprogression and pseudoprogression states by examining the dynamic changes of systemic inflammatory markers: delta NLR, PLR and MLR. In this study, we demonstrated the incidence of hyperprogression and pseudoprogression states in patients with metastatic non-small cell lung cancer receiving immunotherapy and their association with dynamic changes in systemic inflammatory markers. We found that hyperprogression was more common in the high delta NLR, MLR and PLR group compared to the low group, while pseudoprogression was more common in the low delta NLR, PLR and MLR group compared to the high group. More effective treatment management can be provided for patients by taking these findings into account in the evaluation of response to treatment and re-planning of treatment. It may be more effective to support these results, which shed light on the literature, with prospective studies with a higher number of patients.