Zülfü Livaneli hayatı eserleri sanatı
Zülfü Livaneli: His life, works, and art
  1. Tez No: 920049
  2. Yazar: MEHMET DİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT BİLGİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: zülfü livaneli, edebiyat, roman, öykü, toplumcu sanat, zülfü livaneli, literature, novel, story, social art
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 546
Özet
Bu çalışmada Zülfü Livaneli'nin hayatı, eserleri ve sanatı incelenmiştir. Çalışmamız üç ana bölümden oluşmaktadır. Ayrıca çalışmamızda giriş, sonuç, kaynakça ve ekler kısımları yer almaktadır. Tezin giriş kısmında, konunun önemi, kapsamı, sınırları, özgün değeri, araştırma sorusu, amaç ve hedef belirtilmiştir. Birinci bölümde yazarın hayatı anlatılmıştır. Livaneli'nin hayatı çeşitli kategoriler altında incelenmiştir. Aile kökenleri, doğumu ve sonrası, çalışma hayatı, eğitim hayatı, yazarlık serüveni, müzik hayatı, sinema çalışmaları ve siyasi hayatı farklı başlıklar altında yazılmıştır. Yazarın ilk gençlik çağından bu yana politik bir duruşa sahip olduğu ortaya konulmuştur. Yaşam biçimi, hayatı boyunca karşılaştığı zorluklar ve sanatı, politik duruşunun sürekliliğini canlı kılmıştır. İkinci bölümünde yazara ait romanlar, uzun hikâyeler, kısa hikâyeler, otobiyografiler, anı kitapları, deneme kitapları ve yazarlık dersi içeren kitaplara yer verilmiştir. Kitaplar türlerine göre sınıflandırılmıştır. Eserler edebiyat biliminin imkânları dâhilinde incelenmiştir. Yine bu bölümde eserlerindeki bakış açısı, anlatım teknikleri, zaman, mekân ve toplumcu gerçekçi izleklere dair tespitlere yer verilmiştir. Tezin üçüncü bölümünde yazarlığa doğru ilk deneyimleri, yazarın dili ve üslubuna dair değerlendirmeler yapılmıştır. Sonuç kısmında yazarın eserleri ve sanatsal kuramı değerlendirilmiştir. Çalışmamızın ekler kısmında Livaneli Vakfı yetkilisi ile yapılan görüşmeye, yazarın eserleri üzerine yapılan tez isimlerine ve yazarın edebiyat dalında aldığı ödüllere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines Zülfü Livaneli's life, works, and art. Our study is divided into three main sections. Additionally it includes an introduction, conclusion, references, and appendices. In the introduction, the importance, scope, limitations, original value, research question, aim, and objectives of the topic are stated. The first section provides an overview of the author's life. Livaneli's life is scrutinised under various categories. Topics such as family roots, birth and his subsequent life, his professional career, education, his writing journey, musical career, film work, and political activities are presented under different headings. It has been demonstrated that the author has maintained a political stance since his early youth. His lifestyle, challenges he faced throughout his life, and art have kept the continuity of his political stance vivid. In the second section, the author's novels, novellas, short stories, autobiographies, memoirs, essay collections, and books offering writing lessons are studied. The books are classified by genre. The works are analysed through the lens of literary science. This section also includes observations on perspectives, narrative techniques, time, space, and themes of social realism in his works. In the third section of our thesis, the author's initial experiences that paved the way for writing, as well as evaluations of his language and style are discussed. In the conclusion, the author's works and artistic theory are assessed. In the appendices of our study, there are records of an interview conducted with an official from the Livaneli Foundation, titles of theses written on his works, and awards the author has received in the field of literature.