Medeni usul hukuku bakımından sosyal güvenlik kurumu tarafından karşılanmayan ilaç bedellerine ilişkin davalar
Lawsuits regarding the cost of medicines not covered by social security in terms of the civil procedure law
  1. Tez No: 920356
  2. Yazar: MEHMET ALP TABAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENGİZ KULAKSIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik Hakkı, Kuruma Başvuru, Geçici Hukuki Himaye Tedbiri, Yetkili ve Görevli Mahkeme, Yaşam Hakkı, Right to Social Security, Application to the Institution, Provisional Legal Protection Measure, Competent Court, Right to Life
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 283
Özet
TABAK, Mehmet Alp. Medeni Usul Hukuku Bakımından Sosyal Güvenlik Kurumu Tarafından Karşılanmayan İlaç Bedellerine İlişkin Davalar, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2024. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından, doktorların tedavi yöntemini belirleme özgürlüğü kapsamında seçtikleri ve kullanımını uygun gördükleri ilaç bedellerinin hastaların başvurusu üzerine ödenmemesi nedeniyle doğabilecek ihtilaflara ilişkin süreçler ele alınmıştır. Çalışma kapsamında doktorlarca, hasta üzerinde kullanımının faydalı olacağı öngörülen ilaçlara ilişkin olarak Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan alınacak kullanım onayları, hastalar tarafından ilaç bedellerine ilişkin ödeme taleplerinin Sosyal Güvenlik Kurumu'na sunulması ve ilgili ödeme taleplerinin Sosyal Güvenlik Kurumu'nca reddedilmesi halinde gerçekleştirilecek olan yargılama süreci genel olarak Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında; dava şartı, hukuki himaye tedbirleri, görevli ve yetkili mahkemeler yönünden değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
TABAK, Mehmet Alp. Lawsuits regarding the cost of medicines not covered by social security in terms of the Civil Procedure Law, Master's Thesis, Ankara, 2024. The processes regarding the disputes that may arise due to the non-payment by the Social Security Institution, upon the application of the patients, of the costs of the medicines selected and approved by the physicians within the scope of the freedom to determine the treatment method. Within the scope of the study, the approvals to be obtained from the Turkish Medicines and Medical Devices Agency for the use of the medicines that are deemed to be beneficial for the patient by the physicians, the submission of the payment requests by the patients to the Social Security Institution and the judicial process to be carried out in the event that the relevant payment requests are rejected by the Social Security Institution are generally evaluated within the scope of the Code of Civil Procedure; in terms of the condition of litigation, legal protection measures, competent and competent courts.