Kalp transplantasyonunda empagliflozin ve dapagliflozinin verici kalbin iskemi-reperfüzyon hasarına etkisi
- Tez No: 964306
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR SELÇUK GÖKSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kalp transplantasyonu, iskemi-reperfüzyon hasarı, custodiol, empagliflozin, dapagliflozin, sıçan, Heart transplantation, ischemia-reperfusion injury, Custodiol, empagliflozin, dapagliflozin, rat
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Kalp transplantasyonu, son dönem kalp yetmezliği tedavisinde en etkili yöntemlerden biridir. Ancak transplantasyon sürecinde donör kalbin iskemi-reperfüzyon (I/R) hasarına maruz kalması, greftin fonksiyonel başarısını olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmada, SGLT2 inhibitörleri olan empagliflozin ve dapagliflozinin, kalp koruma solüsyonu custodiol'e eklenerek donör kalpte gelişen I/R hasarı üzerindeki etkileri, bu etkilerin karşılaştırılması aynı zamanda kombine tedavinin faydaları deneysel sıçan modelinde araştırılmıştır. Çalışma modelini oluşturmak üzre Wister Albino soylu erkek siçanlar her birinde 7 sıçan olcak şekilde custadiol(Cus), custadiol + Dmso(Cus+Dmso), custadiol+ empagliflozin (Cus+Empa), custadiol + dapagliflozin (Cus+Dapa), custadiol+empagliflozin +dapagliflozin (Cus+Empa+Dapa) gruplarına ayrıldı. Eşit koşullarda tutulan her hayvanda sternotomi yapılarak asendan aortaya klemp konuldu ve belirlenen solüsyon aort yoluyla uygulandıktan sonra kalp çıkarılarak 4 °C'de 24 saat aynı solüsyonlarda muhafaza edildi. Sürenin sonunda kalp dokuları solüsyondan çıkarılıp biyokimya ve histopatoloji değerlendirmeler için hazırlandı. Kalp doku bütünlüğünü gösteren TnI ve Ck-MB değerleri ve LDH aktivitesi ölçüldü. Oksidatif stresi belirlemek amacı ile prooksidan (ROS, TBARS, AOPP) ve antioksidan (FRAP, GSH, SOD aktivitesi, GPx aktivitesi) tayin edildi. Aynı kardiyak doku histopatolojik olarak değerlendirildi. Elde edilen sonuçlarda dapagliflozin ve özellikle empagliflozin ile kombinasyon tedavisi, kalp transplantasyonu modelinde oksidatif stres belirteçlerini (TBARS, ROS, AOPP) azaltırken antioksidan enzim aktivitelerini (FRAP, SOD, GPx) artırmıştır. Histopatolojik olarak, kombinasyon ve dapagliflozin gruplarında miyokard yapısının daha iyi korunduğu ve inflamasyonun azaldığı gözlenmiştir. Bu veriler, SGLT-2 inhibitörlerinin iskemi-reperfüzyon hasarına karşı kardiyoprotektif potansiyelini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Heart transplantation is one of the most effective treatment methods for end-stage heart failure. However, during the transplantation process, the donor heart is exposed to ischemia-reperfusion (I/R) injury, which adversely affects the functional success of the graft. In this study, the effects of sodium-glucose cotransporter-2 (SGLT2) inhibitors empagliflozin and dapagliflozin, when added to the cardioplegic preservation solution Custodiol, on I/R injury in the donor heart were investigated in an experimental rat model. In addition, the effects of the two drugs were compared, and the potential benefits of combined therapy were evaluated. Male Wistar Albino rats were randomly assigned into five groups (n=7 each): Custodiol (Cus), Custodiol + dimethyl sulfoxide (Cus+DMSO), Custodiol + empagliflozin (Cus+Empa), Custodiol + dapagliflozin (Cus+Dapa), and Custodiol + empagliflozin + dapagliflozin (Cus+Empa+Dapa). After being kept under identical conditions, each animal underwent sternotomy, the ascending aorta was clamped, and the designated solution was administered via the aorta. The hearts were then excised and stored at 4 °C for 24 hours in the same solutions. At the end of this period, heart tissues were removed from the solutions and prepared for biochemical and histopathological analyses. Cardiac tissue integrity was evaluated by measuring TnI and CK-MB levels and LDH activity. Oxidative stress was assessed by determining pro-oxidant markers (ROS, TBARS, AOPP) and antioxidant parameters (FRAP, GSH, SOD activity, GPx activity). Histopathological examination was also performed on the same cardiac tissues. The results indicated that dapagliflozin, and particularly combination therapy with empagliflozin, reduced oxidative stress markers (TBARS, ROS, AOPP) while enhancing antioxidant enzyme activities (FRAP, SOD, GPx) in the heart transplantation model. Histopathologically, myocardial structure was better preserved and inflammation was reduced in the combination and dapagliflozin groups. These findings support the cardioprotective potential of SGLT-2 inhibitors against ischemia-reperfusion injury.