Kadın futbolcuların serbest zaman doyum düzeylerinin incelenmesi
Examination of leisure time satisfaction levels of female football players
- Tez No: 920507
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MUSTAFA YORULMAZLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, kadın futbolu, doyum, serbest zaman, serbest zaman doyum düzeyi, Football, women's football, satisfaction, leisure time, leisure time satisfaction level
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Kadın futbolcuların serbest zaman doyum düzeylerinin tespit edilmesi ve ortaya çıkan neticelerin analiz edilmesi araştırmanın amacını meydana getirmektedir. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız içerisinde nicel araştırma yöntemlerinden anket yöntemine başvurulmuştur. Örneklem yöntemi olarak olasılığa dayanan örneklem tekniklerinden“basit tesadüfi örnekleme”tekniği kullanılmıştır. Burada katılımcılara Serbest Zaman Doyum Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar ise SPSS programı ile analizi yapılarak irdelenmiştir. Veriler normal dağılım gösterdiği için ikili gruplara bağımsız T-Testi, 3 ve daha fazla gruplar için ise ANOVA analizlerinden yararlanılmıştır. Bulgular: Araştırmanın ölçeğinin güvenilirliğini ölçmek adına testler yapılmış ve Cronbach's Alpha güvenirlik katsayısı 0,969 olarak tespit edilmiştir. Bu oran ölçeğin araştırmayı temsil etme gücünün çok yüksek derecede güvenilir olduğunu ortaya koymaktadır. Kadın futbolcuların serbest zaman doyum düzeylerinde yaş değişkenine göre anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Kadın futbolcuların serbest zaman doyum düzeylerinde medeni durum değişkenine göre anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Kadın futbolcuların serbest zaman doyum düzeylerinde eğitim düzeyi değişkenine göre anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Kadın futbolcuların serbest zaman doyum düzeylerinde kaç yıldır lisanslı futbol oynadıkları değişkenine göre anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Sonuç: Sonuç olarak kadın futbolcuların serbest zaman doyum düzeylerinin yaş, medeni durum, eğitim düzeyi ve kaç yıldır lisanslı futbol oynadıkları gibi değişkenlere göre farklılık göstermediği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to determine female football players' satisfaction levels of their leisure time and to analyze the results obtained. Materials and Methods: In this research, the survey method, one of the quantitative research methods, was used. As the sampling method,“simple random sampling,”one of the probability-based sampling techniques, was applied. The participants were given the Leisure Time Satisfaction Scale. The results were analyzed using the SPSS program. Since the data showed a normal distribution, an independent T-Test was used for groups of 2 and Anova analysis was applied to group of 3 and more. Results: Tests were conducted to measure the reliability of the study's scale, and the Cronbach's Alpha reliability coefficient was determined to be 0.969. This high value indicates that the scale is highly reliable in representing the research. No significant difference was found in female football players' satisfaction levels of their leisure time based on the variables of age. No significant difference was found in female football players' satisfaction levels of their leisure time based on the variables of marital status. No significant difference was found in female football players' satisfaction levels of their leisure time based on the variables of education level. No significant difference was found in female football players' satisfaction levels of their leisure time based on the variables of how many years they have been playing football with a license. Conclusion: As a result, it was revealed that female football players' satisfaction levels of their leisure time do not differ according to variables such as age, marital status, education level, and how many years they have been playing football with a license.