Aile hekimliği tıpta uzmanlık öğrencilerinin deri ve zührevi hastalıklar rotasyonu yapan ve yapmayanlar arasında topikal kortikosteroid tercihleri
Topical corticosteroid preferences among family medicine residents with and without dermatology and venerology rotation
  1. Tez No: 920517
  2. Yazar: BÜLTEN GÜLAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENK AYPAK, PROF. DR. ÜLKER GÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitimi, Deri ve Zührevi Hastalıklar Rotasyonu, Topikal Kortikosteroid, Family Medicine Residency Training, Dermatology Rotation, Topical Corticosteroid
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Aile Hekimliği Tıpta Uzmanlık Öğrencilerine Deri ve Zührevi Hastalıklar (DZH) rotasyonunun katkısını görmek amacıyla bu çalışmayı yaptık. Çalışmamızın kapsama alanını birinci basamakta daha önce araştırılmamış olan topikal kortikosteroid (TKS) tercihine etkisi ile sınırlandırdık.Gereç ve Yöntem: Çalışmamız kesitsel tipte, yüz yüze yapılan bir anket çalışmasıdır. Ankara'da halen eğitimi devam eden 600 aile hekimliği öğrencisinden 265'i katılmıştır. Ankette demografik veriler, dermatoloji rotasyonu uzmanlık eğitimi ve Tıpta Uzmanlık Kurulu Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Sistemi (TUKMOS) önerileri göz önüne alınarak hazırlanan değerlendirme soruları olmak üzere toplam 60 soru bulunmaktadır.Bulgular: Katılımcıların %39,2'si (n=104) DZH rotasyonu almıştır. Asistanlık eğitiminde %48,7'si 1. Yıl %29,8'i 2. Yıl %21,52'i 3. Yılındadır. Gelişime uygunluk yönünden poliklinik çalışmasını tercih etmişler, süre olarak yeterli bulmuşlardır.“TKS hakkındaki orta düzeydeki bilgi seviyesi, reçete ederken sıklığı, lezyonun vücutta yer aldığı alan, en sık reçete edilen TKS, ürün tercihini belirleyen en önemli seçeneğin eğitim oluşu”sorularına rotasyondan sonra farklılık oluştuğunu söyleyenler küçük farkla daha çoktur. Bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Ancak bebek ve çocuklarda tercih edilen üründe rotasyon sonrası 1. yıl asistanlarda %27,3 2. yıl asistanlarda %33,3 3. yıl asistanlarda ise %38 farklılık oluşmuştur (p=0,014). Sonuç: Aile hekimliği tıpta uzmanlık öğrencilerinin DZH rotasyonundan sonra TKS tercihinde bir farklılık oluşmamıştır. Birinci basamak yönelimli rotasyon eğitimi aile hekimliği öğrencisinin donanımını artırmalı sahadaki ihtiyaç ve beklentiyi karşılamalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction: This study was conducted to investigate the contribution of the Dermatology and Venereology(DV) rotation to Family Medicine residents. The scope of our study is limited to the effect of topical corticosteroid (TCS) preference, which had not been investigated previously in primary care.Materials and Methods: Our study is a cross-sectional survey, and it was conducted face-to-face. A total of 265 out of 600 family medicine residents currently undergoing training in Ankara participated. The survey comprised 60 questions, including demographic data, training in the dermatology rotation, and assessment questions prepared based on the recommendations of the Medical Specialty Board Curriculum Development and Standard Setting System (TUKMOS).Results: Among the participants, 39.2% of them (104 people) had undergone DV rotation. 48.7% were in the first year of residency training, 29.8% were in the second year, and 21.52% were in the third year. They preferred outpatient clinic study in terms of suitability for development and found the duration of the rotation sufficient. The number of people who reported that rotation created a difference was slightly higher in the questions of“the moderate level of knowledge about TCS, the frequency of prescribing, the area of the body where lesions occur, the most commonly prescribed TCS, and the most important factor determining product preference being education”. However, this difference was not statistically significant. However, after the rotation, there was a difference of 27.3% in the first-year residents, 33.3% in the second-year residents and 38% in the third-year residents in the preferred product for infants and children (p=0.014).Conclusion: There was no significant difference in the preference for TCS among Family Medicine residents after the DV rotation. The rotation training focused on primary care should increase the capabilities of family medicine students and meet the needs and expectations in the field.