Önleyici sigortacılık modeli ile maddi hasarlı trafik kazalarının azaltılması
Reducing material damage from traffic accidents through preventive insurance model
  1. Tez No: 920519
  2. Yazar: HALİL EMECEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY BAŞARIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Aktüerya Bilimleri, Sigortacılık, İstatistik, Actuarial Sciences, Insurance, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Önleyici Sigortacılık, Trafik Kazaları, Sürücü Davranışları, Preventive Insurance, Traffic Accidents, Driver Behaviors
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İstatistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışma, önleyici sigortacılık modeli ile maddi hasarlı trafik kazalarının azaltılması ve önleyici sigortacılığın kavramsal altyapısına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Geleneksel sigorta, risk gerçekleştikten sonra kayıpları tazmin etmeye odaklanırken, önleyici sigorta, riskin ortaya çıkmasını engellemeyi veya etkisini azaltmayı hedefler. Bu, gelecekteki zararları azaltmak amacıyla riskleri önlemeyi ve maddi hasarlı trafik kazalarının sıklığını ve şiddetini azaltmayı amaçlayan kapsamlı bir araştırma dizisini içerir. Önleyici sigorta, riskin olasılığını azaltmayı, riskin ortaya çıkmasına katkıda bulunan faktörleri inceleyerek altta yatan nedenleri ele almayı ve potansiyel zararları önlemeyi amaçlar. Bu çalışma, Türkiye'de önemli bir sorun olan trafik kazalarının yol açtığı zararları azaltmayı ve böylece hem toplumsal hem de bireysel refaha katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Çalışmada, sürücü davranışı ölçeği (SDÖ) kullanılarak binary lojistik regresyon analizi yapılmıştır. Ölçeğin KMO değeri 0.884 ve Bartlett's Test sonucu anlamlıdır (p < 0.00), ayrıca Cronbach's Alpha değeri 0.852 olarak belirlenmiştir. Örneklem büyüklüğü olarak 385 kişi seçilmiş ve veri online olarak google form üzerinden toplanmıştır. Analiz sonucunda 13 değişkenin riskli sürücü davranışlarında istatistiksel olarak anlamlı etkisi olduğu tespit edilmiştir. Özellikle kaza riskini en fazla artıran değişkenler arasında cep telefonu kullanımı sıklığı, sık şerit değiştirme alışkanlığı, şerit çizgisine dikkatsiz sürüş, yorgun sürüş ve geçmiş trafik kazası deneyimi bulunmaktadır. Çalışma, önleyici sigortacılık faaliyetleri kapsamında, davranış temelli sigortacılık uygulamaları geliştirilerek sürücülere anlık geri bildirimler sağlanmasının, kazalara neden olan sürücü davranışları ve ihlallerinin azaltılmasına ve böylece trafik kazaları ile sigorta maliyetlerinin düşürülmesine önemli katkılar sağlayacağını önermektedir.
Özet (Çeviri)
REDUCING MATERIAL DAMAGE FROM TRAFFIC ACCIDENTS THROUGH A PREVENTIVE INSURANCE MODEL ABSTRACT This study aims to contribute to the conceptual framework of preventive insurance and reduce property damage traffic accidents through the implementation of a preventive insurance model. Unlike traditional insurance, which focuses on compensating losses after risks materialize, preventive insurance seeks to prevent risks from occurring or mitigate their impacts. This involves a comprehensive series of research efforts aimed at reducing future damages by preventing risks and minimizing the frequency and severity of property damage traffic accidents. Preventive insurance aims to lower the probability of risks, address the underlying causes by examining factors contributing to their occurrence, and prevent potential damages. This study focuses on reducing the damages caused by traffic accidents, a significant issue in Turkey, thereby contributing to both societal and individual well-being. In the study, a binary logistic regression analysis was conducted using the Driver Behavior Questionnaire (DBQ). The Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) value of the scale was determined to be 0.884, Bartlett's Test of Sphericity was significant (p < 0.00), and Cronbach's Alpha was 0.852. A sample size of 385 participants was selected, and data were collected online via google forms. The analysis identified 13 variables with statistically significant effects on risky driving behaviors. Among these, frequent mobile phone use, frequent lane changing, careless driving along lane markings, fatigued driving, and previous traffic accident experience were found to be the most impactful factors increasing accident risk. The study proposes that, within the scope of preventive insurance activities, the development of behavior-based insurance applications and the provision of real-time feedback to drivers can significantly reduce risky driving behaviors and violations that lead to accidents. This, in turn, is expected to contribute to the reduction of traffic accidents and insurance costs, thereby advancing the field of preventive insurance.