Farklı eğe sistemleri ve farklı tork değerlerinde dentin çatlağının incelenmesi: Bir in-vitro çalışma
Investigation of dentinal cracks with different file systems and different torque values: An in-vitro study
  1. Tez No: 920545
  2. Yazar: EZGİ ÇABUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SİNAN EVCİL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dentin çatlağı, Tork, One Curve, One Reci, Dentin crack, Torque, One Curve, One Reci
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Kök kanallarının hazırlanması, kök kanal tedavisinin başarısında en önemli basamaklardan biridir ve daha sonraki tüm prosedürlerin etkinliğini belirler. Bu aşamadaki prosedürel hatalardan birisi de dentinde çatlak oluşmasıdır. Dentin çatlağı uzun süreli oklüzyon kuvvetleri altında dişin çekimine sebep olacak vertikal kök kırıklarına neden olabilir. Bu çalışmanın amacı farklı eğe sistemleri ve farklı tork değerlerinde çalışılarak dentin çatlağı oluşumunun karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada tek kök ve tek kanallı, 140 adet alt küçük azı diş kullanıldı. Dişlerin kronları düşük hızlı testere yardımıyla kesilerek dişlerin boyu 15 mm'ye eşitlendi.20 diş kontrol grubu olarak ayrıldı. Geriye kalan 120 diş erimiş mum ile kaplandıktan sonra akrilik bloklara gömüldü. Akrilik sertleştikten sonra diş yüzeyindeki mumlar uzaklaştırılıp oluşan boşluğa periodontal ligament aralığını taklit etmek amacıyla polieter ölçü maddesi konularak tekrardan akrilik bloğa gömüldü. Dişler rastgele olacak şekilde 6 gruba ayrıldı. Grup1: one curve eğe sistemi ve 1N/cm tork, Grup 2: one curve eğe sistemi ve 2N/cm tork, Grup 3: one curve eğe sistemi ve 3N/cm tork, Grup 4:one reci eğe sistemi ve 1N/cm tork, Grup 5:one reci eğe sistemi ve 2N/cm tork, Grup 6: one reci eğe sistemi ve 3N/cm tork olacak şekilde preparasyonları tamamlandı. Grup 7'de ise herhangi bir preparasyon yapılmadan kontrol grubu olarak ayrıldı. Preparasyonu tamamlanan dişler su soğutması altında düşük hızlı testere yardımıyla 3,6,9 mm'den olacak şekilde yatay kesit alındı. Dişer çürük belirleyici boya ile boyanıp dental operasyon mikroskobu altında incelendi. Dişlerde oluşan dentin çatlakları ki-kare istatiksel testine tabi tutuldu.Bulgular: Kontrol grubunda hiçbir kesitte dentin çatlağı oluşumu gözlenmedi. Diğer tüm gruplarda çatlak oluşumu gözlendi. Kesitlere bakıldığında orta kesitte Grup 2' de anlamlı derecede diğer gruplara göre daha az çatlak bulundu. Diğer gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmadı.Kesit seviyesi gözetilmeksizin gruplar arası dentin çatlağı insidansı incelendiğinde Grup 1'de diğer gruplara göre anlamlı derecede az dentin çatlağı bulundu. Grup 4'te ise diğer gruplara göre anlamlı derecede daha fazla dentin çatlağı görüldü. Diğer gruplarda ise anlamlı bir fark görülmedi. Kesit seviyesi gözetilmeksizin çatlak tipi açısından incelendiğinde Grup 4'te anlamlı derecede fazla tamamlanmış çatlak olduğu görüldü. Diğer gruplar arasında anlamlı bir fark görülmedi.Gruplar dikkate alınmadan kesit seviyelerindeki çatlak insidansı karşılaştırıldığında önemli seviyede fark olmasa da apikal kesitte çatlak oranı yüksek bulundu. Sonuç: Resiprokasyon hareketinin rotasyon hareketine göre daha fazla dentin çatlağı oluşturabileceğini söyleyebiliriz. Her ne kadar düşük torkta dişe daha az stres geleceği ve dişte daha az çatlak görüleceği düşünülse de Ni Ti eğelerin ideal önerilen tork kullanımından uzaklaştıkça farklı sonuçlar çıkabilmektedir. Bizim önerimiz Ni Ti eğeleri üretici firmanın önerdiği tork değerlerinde kullanılmasıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Preparation of root canals is one of the most important steps in the success of root canal treatment and determines the effectiveness of all subsequent procedures. One of the procedural errors at this stage is the formation of cracks in the dentin. Dentin cracks may cause vertical root fractures that lead to tooth extraction under long-term occlusion forces. The aim of this study is to comparatively examine the formation of dentin cracks by working with different file systems and different torque values. Materials and Methods: In this study, 140 single-root and single-canal lower premolar teeth were used. The crowns of the teeth were cut with the help of a low-speed saw, and the length of the teeth was equal to 15 mm. 20 teeth were allocated as the control group. The remaining 120 teeth were embedded in acrylic blocks after being covered with melted wax. After the acrylic hardened, the waxes on the tooth surface were removed and a polyether impression material was placed in the resulting gap to imitate the periodontal ligament gap and it was re-embedded in the acrylic block. The teeth were randomly divided into 6 groups. Group1: one curve file system and 1N/cm torque, Group 2: one curve file system and 2N/cm torque, Group 3: one curve file system and 3N/cm torque, Group 4: one curve file system and 1N/cm torque , Preparations were completed as Group 5: one reci file system and 2N/cm torque, Group 6: one reci file system and 3N/cm torque. Group 7 was separated as the control group without any preparation. After the preparation was completed, a horizontal section of 3, 6, 9 mm was taken with the help of a low-speed saw under water cooling. The teeth were stained with caries detection dye and examined under a dental operating microscope. Dentin cracks occurring on the teeth were subjected to chi-square statistical test.Results: No dentinal crack formation was observed in any section in the control group. Crack formation was observed in all other groups. When the sections were examined, significantly fewer cracks were found in the middle section in Group 2 compared to the other groups. No significant difference was found between the other groups. When the dentinal crack incidence between the groups was examined regardless of the section level, significantly fewer dentinal cracks were found in Group 1 compared to the other groups. In Group 4, significantly more dentinal cracks were seen compared to the other groups. No significant difference was found in the other groups. When the crack type was examined regardless of the section level, significantly more completed cracks were found in Group 4. No significant difference was found between the other groups. When the crack incidence at the section levels was compared without considering the groups, although there was no significant difference, the crack rate was found to be high in the apical section. Conclusion: We can say that reciprocation movement can create more dentin cracks than rotation movement. Although it is thought that less stress will be applied to the tooth and fewer cracks will be seen in the tooth at low torque, different results can be obtained as the ideal recommended torque usage of Ni Ti files is moved away. Our recommendation is to use Ni Ti files at the torque values recommended by the manufacturer.