Bazı börülce (Vigna unguiculata L.) çeşitlerinde farklı mikrobiyal gübre uygulamalarının verim ve verim öğelerine etkisi
The effect of different microbial fertilizer applications on yield and yield components in some cowpea (Vigna unguiculata L.) culti̇vars
  1. Tez No: 920593
  2. Yazar: HÜSEYİN ATALAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİ ÖZAKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Börülce, bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, mikrobiyal gübre, tane verimi, Cowpea, plant height, grain yield, first pod height, microbial fertilizer
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
BAZI BÖRÜLCE (Vigna unguiculata L.) ÇEŞİTLERİNDE FARKLI MİKROBİYAL GÜBRE UYGULAMALARININ VERİM VE VERİM ÖĞELERİNE ETKİSİ Hüseyin ATALAY Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Şubat 2025 Danışman: Doç. Dr. Hamdi ÖZAKTAN ÖZET Bu çalışma, bazı börülce (Vigna unguicula L. Walp) çeşitlerine yapraktan farklı mikrobiyal gübre uygulamalarının verim ve verim öğelerine etkisini incelemek amacı ile yapılmıştır. Araştırma 2022 yetiştirme sezonunda Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezine ait deneme arazisinde tek yıl süre ile yürütülmüştür. Deneme tesadüf bloklarında bölünmüş parsel deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak, sıra arası 50 cm, sıra üzeri 20 cm, ekim derinliği 5 cm, parsel arası 1 m, blok arası 1 m ve parsel uzunluğu 3 m olacak şekilde yürütülmüştür. Denemede Akkız 86 ve Karagöz 86 börülce çeşitleri bitki materyali olarak kullanılmıştır. Yapılan bu tek yıllık çalışma değerlendirildiğinde elde edilen sonuçlara göre bitki boyu ortalama değerleri 80.294-84.668 cm, bitkide ana dal sayısı değerleri 1.749- 1.919 adet/bitki, ilk bakla yüksekliği değerleri bakımından Akkız 86 çeşidi 50.012 cm, Karagöz 86 çeşidi 44.326 cm, bakla sayısı 8.449-11.056 adet/bitki, baklada tane sayısı değerleri 4.925 (Omed+4)-5.591(Çim+14-3) adet/bakla arasında değişim gösterirken; birim alan tane veriminde en yüksek değer 232.814 kg/da ile İmed mikrobiyal gübreden elde edilmiştir. Sonuç olarak, mikrobiyal gübrelerin börülce bitkisinde özellikle tane verimi üzerinde olumlu etkiler oluşturduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF DIFFERENT MICROBIAL FERTILIZER APPLICATIONS ON YIELD AND YIELD COMPONENTS IN SOME COWPEA (Vigna unguiculata L.) CULTİVARS Hüseyin ATALAY Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, February 2025 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hamdi ÖZAKTAN ABSTRACT This study was conducted to investigate the effect of different foliar microbial fertilizer applications on yield and yield components of some cowpea (Vigna unguiculata L. Walp) cultivars. The research was conducted for one year in the experimental field of Erciyes University Agricultural Research and Application Center in the 2022 growing season. The experiment was carried out according to the split plot experiment design in randomized blocks with three replications, 50 cm between rows, 20 cm above rows, 5 cm sowing depth, 1 m between plots, 1 m between blocks and 3 m plot length. Akkız 86 and Karagöz 86 cowpea varieties were used as plant material in the experiment. According to the results obtained from this one-year study, the average plant height values were 80.294-84.668 cm, the number of main branches in the plant values were 1.749- 1.919 pieces/plant, Akkız 86 variety was 50. 012 cm, Karagöz 86 variety 44.326 cm, number of pods 8.449-11.056 pcs/plant, number of grains per pod values varied between 4.925 (Omed+4)-5.591 (Çim+14-3) pcs/plant; while the highest value in unit area grain yield was obtained from İmed microbial fertilizer with 232.814 kg/da. As a result, it can be said that microbial fertilizers have positive effects on cowpea plant, especially on grain yield.