Sağlık çalışanlarında stresin evlilik doyumu üzerindeki etkileri üzerine bir değerlendirme
An evaluation on the effects of stress on marriage satisfaction in health workers
  1. Tez No: 920604
  2. Yazar: EMİNE GILCAN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ZÜLFİKAR ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik Doyumu, İş stresi, Sağlık, Sağlık çalışanları, Stres, Marital Satisfaction, Job stress, Health, Health Workers, Stress
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma da sağlık alanında çalışan kişilerin yaşadıkları stresin evlilik doyumları üzerindeki etkisine bakılmıştır. Bu nedenle Evlilik Doyum Ölçeği (EDÖ), Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ) ve araştırmacı tarafından oluşturulan Sosyo-Demografik Bilgi Formu, evli ve sağlık alanında çalışan 129 kadın ve 44 erkek olmak üzere 173 kişiye uygulanmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin %27,7'si (48kişi) lisansüstü, %59,0 (102kişi) lisans, %11,6'sı (20kişi) lise, %1,7'si (3kişi) ilköğretim programlarından mezun olduğunu belirtmiştir. Katılımcıların %65,3'ü (113kişi) ile çoğunluğu orta ekonomik düzeydedir. Çalışmada Evlilik Doyum Ölçeği benlik alt boyutu ile aile alt boyutu arasında doğrusal, pozitif ve güçlü bir ilişki, Evlilik Doyum Ölçeği cinsellik alt boyutu ile algılanan stres arasında doğrusal, negatif, güçlü bir ilişki tespit edilmiştir. Aynı zamanda Evlilik doyumunun %62'sinin stres tarafından açıklandığı tespit edilmiştir. Bu durum evlilikteki doyumun büyük ölçüde bireylerin stres düzeylerine bağlı olduğunu göstermektedir. Bu nedenle eşlerin stres yönetimi becerilerinin gelişmesi ve birbirlerine verdikleri destek evlilik doyumunu arttırmada etkili olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the effect of the stress experienced by people working in the health field on their marital satisfaction. Data were collected from the participants using demographic form, Marital Satisfaction Scale (MSS) and Perceived Stress Scale (PSS). A total of 173 adults participated in the study, 129 women and 44 men who were married and working in the health field. 27,7 % (48 people) of the participants graduated from graduate programs, 59,0 % (102 people) from undergraduate programs, 11,6 % (20 people) from high school, and 1,7 % (3 people) from primary education programs. The majority of the participants, 65,3 % (113 people) were at middle economic level. In the study, a linear, positive and strong relationship was found between the self sub-dimension and the family sub-dimension of the Marital Satisfaction Scale and a linear, negative and strong relationship was found between the sexuality sub-dimension of the Marital Satisfaction Scale and perceived stress. It was also found that 62 % of marital satisfaction was explained by perceived stress. This shows that marital satisfaction is largely dependent on the stress levels of individuals. Therefore, the development of stress management skills of spouses and the support they give to each other will be effective in increasing marital satisfaction.