Dijital medya, yeni kültür evreni ve gençlik ampirik bir saha araştırması
Digital media, the new cultural universe, and youth: An empirical field study
  1. Tez No: 920610
  2. Yazar: MİNE BİRANKUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZİFE GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Sosyal Medya, Popüler Kültür, Gündelik Yaşam, Digitalization, Social Media, Popular Culture, Daily Life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Teknolojinin ilerlemesi, gelişmesi, yayılması sonucunda sosyal medyanın gündelik hayat içerisinde kullanım oranı her geçen gün artmıştır. Bu durum ise insanların gündelik yaşamlarında, davranışlarında farklılaşmalara sebep olmuştur. Bu çalışmanın amacı popüler kültür içerisine dahil olan gençlerin dijital dönüşümlerin bir sonucu olarak ortaya çıkan sosyal medyadan hangi yönlerden, nasıl etkilendiğini, dönüşen kültür ve yaşam tarzlarının neler olduğunu ortaya çıkarmak olmuştur. Araştırmanın evrenini Türkiye' de yaşları 13 ve 14 olan ergen genç kızlar, araştırmanın örneklemini ise Sancaktepe Abdurrahmangazi İmam Hatip Ortaokulu'nda yaşları 13 ve 14 olan 99 ergen genç kızlar oluşturmaktadır. Yapılan araştırma kapsamında çalışmanın amaçlarına ulaşabilmek ve çalışmanın hipotezlerini test edebilmek için nicel araştırma modelinde anket ve nitel araştırma modelinde derinlemesine görüşmenin yapıldığı karma yöntem kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS istatistiksel analizi programı ile istatistiksel analize tabi tutulmuş, 10 katılımcı ile yapılan görüşme sonuçları değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları göstermektedir ki dijital teknolojilerin bir sonucu olarak sosyal medyayı aktif kullanan gençlerin aile ile ilişkileri ve sosyal ilişkileri zayıflamıştır. Sosyal medyanın yoğun kullanımıyla gençlerin, popüler kültürün etkisi altında kaldıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
With the advancement, development, and proliferation of technology the use of social media in daily life continues to increase day by day. This phenomenon has led to changes in people's daily lives and behaviors. The aim of this study is to explore how, and in what ways, young people involved in popular culture are influenced by social media, a product of digital transformation, and to identify the transformed culture and lifestyles that have emerged. The study population consists of adolescent girls aged 13 and 14 living in Türkiye, while the sample includes 99 adolescent girls aged 13 and 14 from Sancaktepe Abdurrahmangazi Imam Hatip Middle School. To achieve the study's objectives and test its hypotheses, a mixed-methods approach was employed, incorporating surveys within the quantitative research model and in-depth interviews within the qualitative research model. Data obtained in the study were subjected to statistical analysis using the SPSS statistical software, and the results of interviews conducted with 10 participants were evaluated. The findings indicate that because of digital technologies, the active use of social media has weakened young people's relationships with their families and their social interactions. It was also observed that young people are under the influence of popular culture due to the intensive use of social media.