Evli bireylerde duygu düzenleme ve bilişsel esnekliğin evlilik doyumu ile ilişkisi
An investigation of emotion regulation, cognitive flexibility and marital satisfaction in married individuals
- Tez No: 920609
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA DUYGU KAYA YERTUTANOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Evlilik Doyumu, Duygu Düzenleme, Duygu Düzenleme Güçlüğü, Bilişsel Esneklik, Marriage, Marital Satisfaction, Emotion Regulation, Difficulty in Emotion Regulation, Cognitive Flexibility
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmanın amacı, sadece aile sistemini değil toplumu da dolaylı olarak etkileyen çok faktörlü bir yapı olan evlilik doyumu kavramının duygu düzenleme ve bilişsel esneklik kavramları ile ilişkisini incelemektir. Belirtilen değişkenlerin cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek de araştırmanın amaçları arasındadır. Bu amaç doğrultusunda kolayda örnekleme yoluyla 18 yaş ve üzeri, mevcut dönemde medeni hali“evli”ve en az 1 yıldır evli olan 450 (225 erkek, 225 kadın) gönüllü katılımcıya çevrimiçi veri toplama platformları ve yüz yüze kağıt kalem testi ile Kişisel Bilgi Formu, Evlilik Yaşamı Ölçeği, Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği, Bilişsel Esneklik Envanteri uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS.22 programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Toplanan verilerin değerlendirilmesinde, çoklu doğrusal regresyon, bağımsız örneklemler için t testi ve Pearson korelasyon analizleri kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre, duygu düzenleme ve bilişsel esnekliğin birlikte evlilik doyumunu anlamlı bir şekilde yordadığı bulunmuştur. Ancak yalnızca Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği'nin farkındalık alt ölçeği ve netlik alt ölçeği ile Bilişsel Esneklik Envanteri'nin kontrol alt ölçeğinin evlilik doyumu üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu bulgulanmış, diğer alt ölçekler için böyle bir etki görülmemiştir. Aynı zamanda Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği'nin kabul etmeme ve farkındalık alt ölçeklerinde erkeklerin ortalama puanlarının kadınlara göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu, Bilişsel Esneklik Envanteri'nin kontrol alt ölçeğinde ise kadınların ortalama puanlarının, erkeklere göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulunmuştur. Çalışmanın sonuçları genel anlamda alanyazındaki diğer çalışmalarla tutarlı olup çalışmanın sınırlılıkları ve katkıları alanyazın ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between the concept of marital satisfaction, a multifaceted structure that indirectly affects not only the family system but also society, and the concepts of emotion regulation and cognitive flexibility. Another objective of the research is to determine whether the aforementioned variables differ according to gender. To this end, a total of 450 voluntary participants (225 men and 225 women) aged 18 and older, who are currently married and have been married for at least one year, were recruited through convenience sampling. Data were collected using online platforms and face-to-face paper-and-pencil tests, which included a Personal Information Form, the Marital Life Scale, the Emotion Regulation Difficulties Scale, and the Cognitive Flexibility Inventory. The collected data were analyzed using SPSS22 software. Multiple linear regression, independent samples t-tests, and Pearson correlations were utilized in the analysis. The results of the study indicated that emotion regulation and cognitive flexibility significantly predicted marital satisfaction. However, it was found that only the awareness and clarity subscales of the Emotion Regulation Difficulties Scale and the control subscale of the Cognitive Flexibility Inventory had a significant impact on marital satisfaction, while no such effect was observed for the other subscales. Additionally, it was determined that men scored significantly higher than women on the acceptance and awareness subscales of the Emotion Regulation Difficulties Scale, whereas women scored significantly higher than men on the control subscale of the Cognitive Flexibility Inventory. Overall, the findings of this study are consistent with other studies in the literature, and the limitations and contributions are discussed in light of existing research.