Optimization of indoor spaces according to the biophilic design criteria by evidences from human body reactions
İnsan beden tepkilerinden elde edilen kanıtlara dayalı olarak biyofilik tasarım kriterlerine göre iç mekânların optimize edilmesi
  1. Tez No: 920621
  2. Yazar: AHENK KARCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE KALAYCI ÖNAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Biyofilik Tasarım, Ofis Tasarımı, EEG analizi, İyi olma hali, VR teknolojisi, Biophilic Design, Office Design, EEG analysis, Well-being, VR technology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Dönüşüm Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Endüstri Devrimi sonrası kentleşme tüm dünyada hız kazanmış, çalışma yaşamının ofis merkezli bir düzene dönüşmesiyle bireylerin doğayla bağları giderek zayıflamıştır. Bu durum, fiziksel ve zihinsel sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratırken, çalışanların stres seviyelerinde artış, dikkat dağınıklığı ve düşük yaşam kalitesi gibi sonuçlara neden olmuştur. Biyofilik tasarım, bireylerin doğayla bağlarını güçlendirmeyi ve bu bağlamda daha sağlıklı ve üretken çalışma ortamları oluşturmayı hedefleyen bir yaklaşımdır. Bu çalışmada biyofilik tasarımın ofis ortamlarına entegrasyonu ve çalışanların fiziksel ve zihinsel sağlıkları üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırma iki ana aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada, biyofilik tasarım unsurlarının tanımlanması ve bu unsurların ofis ortamlarında etkili bir şekilde nasıl uygulanabileceği analiz edilmiştir. İkinci aşamada, biyofilik ve biyofilik olmayan sanal ofis ortamlarında çalışanların fiziksel sağlık göstergeleri, EEG verileri ve psikometrik testler yardımıyla değerlendirilmiştir ve karşılaştırılmıştır. Araştırma sonuçları, biyofilik tasarımın çalışanların stres seviyelerini azaltarak dikkat sürelerini artırdığını, yaşam kalitesini iyileştirdiğini ve genel üretkenliği desteklediğini ortaya koymuştur. Ayrıca biyofilik tasarımın demografik farklılıklar doğrultusunda değişen etkileri olduğu belirlenmiş, özellikle genç ve yaşlı gruplar arasında farklı tepkiler gözlemlenmiştir. Çalışmanın bulguları, biyofilik tasarımın hem bireysel sağlık hem de kurumsal verimlilik açısından önemli bir araç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
After the Industrial Revolution, urbanization has accelerated all over the world, and individuals' ties with nature have gradually weakened with the transformation of working life into an office-centered order. This has had a negative impact on physical and mental health, resulting in increased stress levels, distraction and poor quality of life. Biophilic design is an approach that aims to strengthen individuals' ties with nature and create healthier and more productive working environments. This study examines the integration of biophilic design into office environments and its effects on the physical and mental health of employees. The research was conducted in two main stages. In the first phase, the definition of biophilic design elements and how these elements can be effectively applied in office environments were analyzed. In the second stage, the physical health indicators of employees in biophilic and non-biophilic virtual office environments were evaluated and compared with the help of EEG data and psychometric tests. The results of the study revealed that biophilic design reduces employees' stress levels, increases their attention span, improves quality of life and supports overall productivity. In addition, biophilic design was found to have varying effects across demographic differences, with different responses observed especially between younger and older groups. The findings of the study suggest that biophilic design is an important tool for both individual health and organizational productivity.