Simulium (Simuliidae, Diptera) Cinsi angustipes tür gurubu Türkiye populasyonlarının genetik çeşitliliğinin araştırılması
Investigation of genetic diversity of Simulium (Simuliidae, Diptera) genus 'angustipes species group' populations in Türkiye
- Tez No: 920635
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVUT ÜMİT ŞİRİN, DR. EBRU CEREN FİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Simulium, angustipes, DNA barkodlama, COI, Filogeni, Simulium, angustipes, COI, DNA barcoding, Phylogeny
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışmada Anadolu'da yayılışı gösteren Simulium angustipes tür grubu popülasyonlarının filogenileri ve taksonomik durumları COI gen bölgesi kullanılarak araştırılmıştır. Anadolu'nun 35 farklı lokalitesinden 2016-2022 yılları arasında toplanan 8 farklı populasyona ayrılarak değerlendirilmiştir. Toplamda 103 bireyden DNA eldesi gerçekleştirilmiştir. COI gen bölgesinin çoğaltılması ve Sanger sekanslama yapıldıktan sonra veri bilgileri oluşturulmuş ve Maksimum olasılık, SVD Quarted, Bayesian filogeni, haplotip ağı analizleri ile tür sınırları belirleme testleri uygulanmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen tüm veriler değerlendirildiğinde; S. angustipes gruba ait morfotaksonomik teşhisi yapılan 3 tür genetik olarakta tespit edilmiştir. S. petricolum türünün Anadolu'da yayılış alanın geniş olduğu ve gurubun baskın türü olduğu görülmektedir. S. flexibranchium türüne ait haplotipler beklenildiği gibi yüksek dal destek değeri ile ayrı bir haplogrup oluşturmuştur. Bununla birlikte, Artvin ilinden tespit edilen S. angustipes gruba ait yeni tür olabileceği öngörülen bir 3. Tür tespit edilmiştir. Haplotip ağı analizleri de bu bulguları desteklemiştir. Çalışmada tek bir gen bölgesi kullanılarak elde edilen verilerin türlerin taksonomik statüsünün belirlenmesine katkı sağlamak ile birlikte yeterli olmadığı sonucuna varılmıştır. Tür gurubu ile ilgili hem ülkemiz hem de tür gurubunun yayılış gösterdiği Palearktik bölge genelinde morfotaksonomik, sitotaksonomik ve DNA temelli verilerin birlikte kullanıldığı geniş bir taksonomik revizyon çalışması yapılması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the phylogenies and taxonomic statuses of the Simulium angustipes species group populations distributed in Anatolia were investigated using the COI gene region. Individuals collected from 35 different localities in Anatolia between 2016 and 2022 were evaluated by dividing them into 8 different populations. Total DNA was extracted from a total of 103 individuals. After the amplification of gene regions and Sanger sequencing, data sets were generated, and Maximum Likelihood, SVD Quartets, Bayesian phylogeny, haplotype network analyses, and species delimitation tests were applied. Upon evaluating all the data obtained from the study, it was determined that the three morpho-taxonomically identified species within the S. angustipes group were also genetically confirmed. It was observed that the S. petricolum species has a wide distribution area in Anatolia and is the dominant species of the group. Haplotypes belonging to the S. flexibranchium species formed a separate haplogroup with high branch support values, as expected. Additionally, a third species within the S. angustipes group, potentially a new species, was identified in the Artvin province. Haplotype network analyses also supported these findings. The study concluded that, while the data obtained using a single gene region contribute to determining the taxonomic status of the species, it is not sufficient on its own. It is suggested that a comprehensive taxonomic revision study should be conducted, combining morpho-taxonomic, cytotaxonomic, and DNA-based data, both in our country and across the Palearctic region where the species group is distributed.