Afyon ve çevresi Simuliidae (diptera) faunası üzerine çalışmalar
Investigation on Simuliidae (diptera) fauna of Afyon and its around
  1. Tez No: 237268
  2. Yazar: AYŞE KALAFAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT ŞİRİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Afyon, Diptera, Fauna, Simuliidae, Türkiye, Afyon, Diptera, Fauna, Simuliidae, Turkey
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Simuliidae familyasının larva ve pupları akarsu sistemlerinin önemli üyeleridir. Populasyon yoğunlukları ve beslenme alışkanlıkları ile akarsulardaki besin zincirinin önemli bir halkasını oluştururlar. Aynı zamanda populasyon yoğunluklarından yola çıkarak, suların biyolojik verimliliğinin saptanmasına ve akarsuların farklı zonlarının belirlenmesine olanak sağlarlar. İnsanlardan ve sıcakkanlı hayvanlardan kan emen çoğu türün dişileri Onchocerciasis ve benzeri pek çok ciddi hastalıkların vektörüdürler.Türkiye Simuliidae faunası üzerine son yıllarda yapılan araştırmalar artmış olmakla birlikte yeterli düzeyde değildir. Bu çalışmada Afyon ilinde Simuliidae faunasının tespiti amacıyla Nisan 2007-Haziran 2007 tarihleri arasında arazi çalışması yapılmıştır. 26 lokaliteden 865 larva ve pup toplanmış ve incelenmiştir. Toplanan örneklerin tür tayinleri yapılmıştır.Çalışmada 1 alt familyaya ait 2 cins, 5 altcins ve 14 tür (Simulium pseudequinum Seguy, 1921, Simulium balcanicum (Enderlein, 1924), Simulium costatum Friederichs, 1920, Simulium petricolum (Rivosecchi, 1963), Simulium erytrocephalum (DeGeer, 1776), Simulium vareigatum Meigen, 1818, Simulium morsitans Edwards, 1915, Simulium bezzii (Corti, 1914), Simulium ornatum sp.kompleks, Simulium reptans (Linnaeus, 1758), Prosimulium rufipes (Meigen, 1830), Prosimulium latimucro (Enderlein, 1925), Metacnephia sp.(1), Metacnephia sp.(2)) tespit edilmiştir. Metacnephia cinsine ait tespit edilen iki türün farklı taksonomik özellikleri dikkat çekici olarak değerlendirilmiş, bu örneklerin iki farklı yeni tür olabileceği düşünülmüş, ancak materyal ve literatür eksikliğinden dolayı tanımlamaları yapılamamıştır..Tespit edilen 14 tür Afyon ili için yeni kayıttır. Prosimulium latimucro Türkiye için yeni kayıttır.
Özet (Çeviri)
The larvae and pupae of Simuliidae family are essential members of the system of watercourses. They constitute a vital part of food chain by way of their population density and alimentation habits. In addition, by taking into consideration the density of their population they provide the opportunity to determine the biologic efficacy of waters and discover distinctive zones within the watercourses. The females of certain species which suck the blood of human beings and warm-blooded animals cause ?Onchocerciasis? and similar other serious diseases.In recent years, research activities being made on the fauna of Simuliidae has been increaced. But, its volume still stands inadequate. In that regard, with a view to discovering Simuliidae Fauna in the city of Afyon a field study was made there between April 2007 and June 2007. 865 larvas and pups were collected from 26 locations and examined. In respect of the collected specimens, their species was determined and a key was produced for identifying their larvas and pups.As a result of the field study, 2 species belonging to a sub-family, 5 sub-species and 14 species (Simulium pseudequinum Seguy, 1921, Simulium balcanicum (Enderlein, 1924), Simulium costatum Friederichs, 1920, Simulium petricolum (Rivosecchi, 1963), Simulium erythrocephalum (DeGeer, 1776), Simulium vareigatum Meigen, 1818, Simulium morsitans Edwards, 1915, Simulium bezzii (Corti, 1914), Simulium ornatum sp.kompleks, Simulium reptans (Linnaeus, 1758), Prosimulium rufipes (Meigen, 1830), Prosimulium latimucro (Enderlein, 1925), Metacnephia sp.(1), Metacnephia sp.(2)) have been determined. Unique taxonomical features of two specimens which belong to the group of Metacnephia have been considered by interesting. Although they could be new species, they are not be able to identified due to lack of material and literature.The 14 species that have been determined in the field study are new records for the city of Afyon whereas Prosimulium latimucro is a new record for Turkey.