Sosyal bilgiler öğretmenlerinin teknostrese ilişkin deneyimleri: Bir olgu bilim araştırması
Social studies teachers' experiences with technostress: A case study
  1. Tez No: 921010
  2. Yazar: BÜŞRA KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİ ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teknostres, Nitel Araştırma, Doküman İncelemesi, Technostress, Qualitative Research, Document Review
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Geleneksel eğitim anlayışının önemini yitirdiği günümüzde, yapılandırmacı yaklaşımla beraber öğrenci merkezli eğitim anlayışına geçilmiştir. Dolayısıyla, derslerde öğrencileri aktif kılacak eğitim teknolojilerinin kullanılması da artık gereklilik haline gelmiştir. Sosyal bilgiler dersinin de çok disiplinli bir yapıda olması nedeniyle, sosyal bilgiler öğretmenlerinin kendilerini sürekli yenilemeleri ve güncel olmaları gerekmektedir. Çağın gerekliliğinden dolayı sosyal bilgiler öğretmenlerinin dijital araç kullanmaları beklenti halinden zorunluluk haline dönüşmüştür. Ortaya çıkan bu zorunluluk hali insanların üzerinde psikolojik baskı hissetmeleri ve teknolojinin strese dönüşmesi kısaca teknostres yaşamasıdır. Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin teknolojik değişimlere ayak uydururken, günlük yaşamlarında ve sınıflarda ne gibi deneyimler yaşadıkları ve teknoloji temelli stres durumuyla nasıl başa çıktıklarını eğitim literatüründe incelemektir. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımından yararlanılmıştır. Araştırmanın deseni olarak olgubilim tercih edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı-yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Böylelikle, teknostres yaşayan sosyal bilgiler öğretmenlerinin teknoloji kullanımına yönelik kaygılarının alan yazındaki eksiklik ve mevcut durumu ortaya çıkarılmak istenmiştir. Araştırma sonucunda, uluslararası dergilerde teknostrese yönelik derinlemesine gerçekleştirilen birçok araştırmaya rastlanmasına rağmen ulusal alan yazında bu araştırmaların sayısının oldukça az olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuç, Türkiye'deki sosyal bilgiler öğretmenlerinin sürekli gelişen teknolojik araçlara alışma sürecinde, üzerlerinde hissettikleri baskı ile nasıl başa çıktıklarına yönelik önemli bir araştırma boşluğunu ortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's world, where the traditional understanding of education has lost its importance, the constructivist approach has led to a student-centered education approach. Therefore, it has become a necessity to use educational technologies that will make students active in lessons. Since the social studies course has a multidisciplinary structure, social studies teachers need to constantly renew themselves and be up-to-date. Due to the necessity of the age, the use of digital tools by social studies teachers has turned from an expectation into a necessity. This state of necessity is that people feel psychological pressure on them and technology turns into stress, in short, technostress. The purpose of this study is to examine what kind of experiences teachers have in their daily lives and classrooms while keeping up with technological changes and how they cope with technology-based stress in the educational literature. Qualitative research approach was utilized in the study. Phenomenology was preferred as the research design. A semi-structured interview form was used as a data collection tool. In this way, it was aimed to reveal the current situation and the lack of literature on the concerns of social studies teachers experiencing technostress towards the use of technology. As a result of the research, it was found that although there are many in-depth studies on technostress in international journals, the number of these studies in the national literature is quite low. This result reveals an important gap in research on how social studies teachers in Turkey cope with the pressure they feel in the process of getting used to constantly developing technological tools.