The Taktika of Leo VI adlı eserin tercümesi ve değerlendirilmesi
Translation an evaluation of the Taktika of Leo VI
- Tez No: 921016
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUAT HACISALİHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: VI. Leo, Doğu Roma, Taktika, Leo VI, Eastern Rome, Taktika
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Makedon Hanedanı'nın ikinci hükümdarı olan Bilge lakaplı VI. Leo'nun 10. yüzyılın başına tarihlenen Taktika adlı eseri, Roma'nın asırları aşan askerî tecrübesini döneminin bilgileri ile harmanlayarak sunan el kitabı niteliğinde bir kılavuzdur. Eserde askerî konularda eğitim vermek, tavsiyelerde bulunmak, yol göstermek ve tecrübelerden faydalanılması amaçlanmaktadır. Müellif herhangi bir muharebede yer almamasına rağmen sunduğu pratik çözümler ve çizdiği canlı tasvirler ile bir yandan Roma ordusunun yapısal niteliklerini kurumsal olarak ayrıntılı bir şekilde ortaya koymuş bir yandan da pratik olarak muharebe usullerine dair dikkat çekici bilgiler sunmuştur. Bu yönleriyle Taktika, Roma askerî geleneğinin yazınsal alandaki önemli halkalardan birini oluşturmuştur. Bir komutanın taşıması gereken nitelikler, silahlar, teçhizat, cezalar, eğitim, disiplin, ordugâh, muharebe ve muhasara ile taarruz ve müdafaa usulleri, deniz savaşları, diğer milletlere dair bilgiler ve son olarak askerî konularla ilgili özet niteliğindeki özlü sözler bölümü olmak üzere 20 bölümden oluşan eserde VI. Leo, askerliği başarılı bir biçimde idealize ederek eserinin askerî tarih yazımı alanında öne çıkmasını sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The second ruler of the Macedonian Dynasty, Leo VI, called the Sage, dated back to the beginning of the 10th century, wrote Taktika, a manual that blends the military experience of Rome over the centuries with the knowledge of his time. The work aims to educate, advise, guide and benefit from experience in military matters. Although the author did not take part in any battle, with the practical solutions he offered and the vivid descriptions he drew, he presented the structural qualities of the Roman army institutionally in detail, while at the same time providing remarkable information about the practical methods of warfare. In these respects, the Tactica constituted one of the important links of the Roman military tradition in the literary field. In the work, which consists of 20 chapters, including the qualifications of a commander, weapons, equipment, punishments, training, discipline, encampment, methods of combat and battle, attack and defense, naval warfare, information on other nations, and finally a summary of military matters, Leo VI successfully idealized the military and made his work stand out in the field of military historiography.