Kamu yönetimi açısından rüşvet, zimmet ve irtikâp suçları
In terms of public administration bribery, embezzlement and extortion crimes
  1. Tez No: 921091
  2. Yazar: CİHAT ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FURKAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu, Rüşvet, Zimmet, İrtikâp, Soruşturma, Public, Bribery, Embezzlement, Extortion, Investigation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Devlet, toplumsal hayatın oluşmasıyla birlikte toplumun kurallarını düzenleyebilmek ve ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına kamu gücünden istifade etmektedir. Bu gücü de kendisine bağlı olan kamu görevlileri aracılığıyla kullanmaktadır. Kamu görevlisi kendisine görevini ifa edebilmesi için tanınan kamu gücünü kullanırken gerçek veya gerçek dışı suç isnatlarına muhatap olabilmektedir. Kamu görevlisinin maruz kalabileceği gerçek dışı suç isnatlarına karşı korunabilmesi için hukuk sistemimiz kamu görevlisinin yargılanmasını vatandaşların tabi olduğu usullerden daha farklı usullere tabi kılmıştır. Nitelikleri itibariyle kamu görevlisinin korumadan faydalanamayacağı birtakım suçlar da vardır. Kamu görevlisi ifadesi sırf ceza hukukuna has bir kavram değildir. Anayasa Hukuku, İdare Hukukuna gibi çok sayıda hukuk dalıyla da ilişkili bir ifadedir. Bu nedenle araştırma konusu kamu görevlisi kavramı ceza hukuku açısından incelenmeden önce Türk Hukuku açısından kavrama verilen anlam üzerinde durularak sonrasında Ceza Hukuku kapsamında değerlendirilmelere yer verilmektedir. Bu çalışmada kamu görevlisi kavramının tam olarak ne olduğu, kimlerin kamu görevlisi sayıldığı, kamu görevlisinin cezai sorumluluğu, ceza soruşturulmasına ilişkin usullerden temel hatları ile bahsedilmektedir. Devamında da yine kamu görevlisine özgü suçlardan olması ve kamu yönetimi ile de yakından ilişkilisi olması nedeniyle rüşvet, zimmet ve irtikâp suçları kast, yasal unsurlar, fail durumluğu, oluşum şekilleri, teşebbüs hali, etkin pişmanlık hali ve soruşturma usulleri şeklinde anlatılmaya çalışılmıştır. Çalışmada uygulamaya yönelik bilgileri vermesi açısından özellikle Yargıtay Kararları olmak üzere örnek yargı kararlarından ve kanun koyucunun amacını anlamak açısından kanun gerekçelerinden yararlanılarak genel bir anlatım yapılmıştır. Doküman analizi yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The state benefits from public power in order to regulate the components and meet the needs along with the deaths in social life. This power emerged through the public officials subordinate to him. The stated use of public power by a public official in the performance of his/her duty may vary depending on real or false criminal charges. In order to protect the public official against unreal crimes that he may be exposed to, our legal system has subjected the public official to different procedures than the procedures that apply to the trial performance of the public official. There are also some crimes for which the protein cannot benefit from the protection of a public official. What exactly this public official is, who is considered a public official, the criminal liability of the public official, and the procedures regarding the investigation of the penalty will be explained in basic terms. In the following, bribery, embezzlement and extortion crimes will be explained in terms of intent, legal elements, malfunction, formation forms, establishment status, active transaction status and investigations, as they are crimes specific to public officials and are detailed with public administration. In this study, what exactly the concept of public official is, who is considered a public official, the criminal liability of the public official, and the procedures regarding criminal investigation will be discussed in basic terms. In the following, the crimes of bribery, embezzlement and extortion will be explained in terms of intent, legal elements, perpetrator status, forms of formation, state of attempt, state of effective regret and investigation procedures, as they are crimes specific to public officials and are closely related to public administration. In the study, a general explanation will be made using sample judicial decisions, especially the Supreme Court Decisions, and the justifications of the law to understand the purpose of the legislator, in order to provide practical information.