Bağımsız denetim raporunda yer alan kilit denetim konularına ilişkin bir araştırma
A research of key audit issues in the independent audit report
- Tez No: 921181
- Danışmanlar: PROF. DR. SEÇKİN GÖNEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kilit Denetim, Bağımsız Denetim, Muhasebe, Key Audit, Independent Audit, Accounting
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Kilit denetim konuları, denetçilerin raporlama süreçlerinde karşılaştıkları riskli alanları ve belirsizlikleri öne çıkarmaktadır. Bu unsurların doğru bir şekilde belirlenmesi, özellikle karmaşık ve yüksek riskli finansal işlemlerin denetiminde denetçilerin doğru profesyonel muhakemeler yapabilmelerini sağlar. Kilit denetim konularının, yatırımcılar ve diğer paydaşlar için denetim raporlarının daha anlaşılır ve güvenilir olmasına katkı sağladığı da gözlemlenmiştir. Bu durum, denetim sürecinde şeffaflığın artırılmasını ve denetim bulgularının daha geniş bir paydaş kitlesiyle paylaşılmasını mümkün kılmaktadır. Çalışmada 2021-2024 yılları arasında yapılan ve bağımsız denetim raporunda yer alan kilit denetim konularına ilişkin araştırmaların analizinin yapılması amaçlanmıştır. Yapılan araştırmada özetleyici içerik analizi yöntemine başvurulmuştur. Araştırma dâhilinde kilit denetim anahtar kelimeleri ile ulaşım sağlanabilen 26 adet makaleye erişim sağlanmıştır. Bu makaleler 'Yayınlanma Tarihi', 'Makale Türleri' ve 'Makalelerin Kilit Denetim Konularına Göre Dağılımı' olarak Microsoft Excel programı vasıtasıyla incelenerek aktarılmıştır. Araştırma bulguları, kilit denetim konularının bağımsız denetim raporlarında önemli bir yeri olduğunu ve finansal tabloların doğruluğunu sağlamak için kritik bir denetim aracına dönüştüğünü göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Key audit matters highlight the risky areas and uncertainties auditors encounter during the reporting process. Proper identification of these elements allows auditors to make accurate professional judgments, especially in auditing complex and high-risk financial transactions. It was also observed that key audit matters contribute to making audit reports more understandable and reliable for investors and other stakeholders. This situation facilitates an increase in transparency during the audit process and allows the audit findings to be shared with a broader range of stakeholders. The study aims to analyze research conducted between 2021 and 2024 regarding key audit matters included in independent audit reports. The study utilizes a summary content analysis method. Within the scope of the research, 26 articles accessible through the key audit matter keywords were reviewed. These articles have been analyzed and presented through Microsoft Excel based on 'Publication Date', 'Article Types', and 'Distribution of Articles According to Key Audit Topics'. The research results indicate that key audit matters hold a significant place in independent audit reports and have become a critical auditing tool to ensure the accuracy of financial statements.