Doğu Avrupa'da absürd tiyatro
The Eastern European of the absurd theatre
  1. Tez No: 921185
  2. Yazar: İLKNUR TIRPAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU AYTEN AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Absürd Tiyatro, Havel, Mrozek, Panoptikon, Demir Perde, Absurd Theatre, Havel, Mrozek, Panopticon, The Iron Curtain
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Tez, Vaclav Havel ve Slawomir Mrozek oyunlarında, Doğu Avrupa Absürd Tiyatro eğiliminin özelliklerine yanıt aramaya, Batı Avrupa Absürd Tiyatrosu'nun benzerlikleri ve farklılıklarını incelemeye çalışmaktadır. Daha politik olan Doğu Avrupa Absürd eğiliminin nasıl oluştuğuna, siyasi art alanın bu eğilimi nasıl etkilediğine, birey ve sistem arasındaki sorunun bu eğilime katkısına işaret etmektedir. Aynı dönem ve aynı politik evrende iki farklı ülkeden iki farklı yazarın çalışmalarının tematik bağlamlarını incelemektedir. Vaclav Havel ve Slawomir Mrozek'in oyun dilini, absürd ögeleri, biçem fark ve benzerliklerini Absürd Tiyatro eğilimi çerçevesinde aydınlatmak amacındadır. 1950'lerden 1989 Kadife Devrim'e kadar olan süreçte yaşananların oyunlara yansımalarının peşine düşmektedir. Demir Perde döneminde Çekoslovakya ve Polonya halklarının ruh hallerini incelemek amacıyla, oyunlarda görünenin ardındaki gerçeğe odaklanmaktadır. Komünist totaliter rejimin psiko-sosyal etkilerini irdelemek için tematik kesişim kümeleri tespit edilerek, komünist propaganda dili olan manipülatif dilin iki farklı yazardaki etkileri, bürokrasi çıkmazı, hak ve özgürlüklerin kısıtlanması gibi dönemin sorunlarının bu yazarların absürd tiyatrolarına etkisini araştırmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis tries to find answers to the characteristics of the Eastern European Absurd Theatre tendency in the plays of Vaclav Havel and Slawomir Mrozek while examining the similarities and differences with the Western European Absurd Theatre. It points out how the more political Eastern European Absurd trend was formed, how the political background influenced this trend, and hot the problem between the individual and the system contributed to this trend. The study examines the thematic contexts of the works of two different authors from two different countries within the same era and political framework. It aims to illuminate Vaclav Havel and Slawomir Mrozek's play language, absurd elements, stylistic differences and similarities within the framework of the Absurd Theatre trend. It focuses the reflections of the events from the 1950's until the Velvet Revolution of 1989 on the plays. In order to analyze the moods of the people of Czechoslovakia and Poland during the Iron Curtain period, it focuses on the reality behind the visible in the plays. In order to examine the psycho-social effects of the communist totalitarian regime, the study examines the effects of the manipulative language, which is the language of the communist propaganda, on two different authors, the bureaucratic deadlock, the effect of the problems of the period such as the restriction of rights and freedoms on the absurd theaters of these writers by identifying thematic intersections.