Perindopril terapötik ilaç düzeyi izlenimi için UPLC-MS/MS tabanlı bir analiz yöntemi geliştirilmesi ve gerçek numunelerdeki uygulamaları
Development of a new UPLC-MS/MS method for therapeutic drug monitoring of perindopril and it's application on real samples
- Tez No: 921295
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMRAH YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Biyoanalitik yöntem validasyonu, hipertansiyon, perindopril, terapötik ilaç izlenimi, UPLC-MS/MS, Bioanalytical method validation, hypertension, perindopril, therapeutic drug monitoring, UPLC-MS/MS
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu çalışmada, terapötik ilaç düzeyinin izlenimi uygulamalarında kullanılmak üzere perindopril (PRD) etken maddesinin insan plazmasında analizine yönelik bir ultra performanslı sıvı kromatografisi - tandem kütle spektrometri (UPLC-MS/MS) yönteminin geliştirilmesi ve valide edilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Kromatografik ayırım, 0.5 mL/dk sabit akış hızında, %0.1 formik asit içeren deiyonize su (mobil faz A) ve yine %0.1 formik asit içeren asetonitrilden (mobil faz B) oluşan mobil faz karışımının 1/4 (h/h) oranında izokratik olarak gerçekleştirildi. PRD ve IS molekülleri MS/MS dedektörle MRM modunda parçalanma ürünleri üzerinden tespit edildiler. Bulgular: Optimize edilen koşullar altında yöntemin toplam analiz süresi 4 dk. PRD ve IS için alıkonma zamanları için sırasıyla 2.28 ve 3.21 dk. olarak belirlendi. Yöntemin doğrusal olduğu aralığı 0.5 – 250 ng/mL ve doğrusal aralık içerisinde altı nokta için türetilen kalibrasyon eğrilerinin ortalama determinasyon katsayısı R² = 0.9989 olarak belirlendi. Yöntemin tayin sınırı (QL) 0.5 ng/mL ve teşhis sınırı 0.1 ng/mL olarak belirlendi. Geliştirilen ekstraksiyon yönteminin ortalama geri kazanımı %88.62 olarak belirlendi. Yöntem PRD tedavisi gören hasta numunelerinde başarıyla uygulandı. Sonuç: Geliştirilen UPLC-MS/MS yöntemi için yapılan validasyon çalışmaları PRD'nin insan plazmasında hızlı, hassas, yüksek doğruluk ve kesinlikle analizine imkan sağladığını göstermektedir. Gerçek numunelerde yapılan analizler yöntemin PRD için TİDİ çalışmalarında uygulanabilir olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to develop and validate an ultra-performance liquid chromatography-tandem mass spectrometry (UPLC-MS/MS) method for the analysis of perindopril (PRD) active substances in human plasma for use in therapeutic drug-level monitoring applications. Materials and Methods: Chromatographic separation was carried out isocratically at a constant flow rate of 0.5 mL/min with a mobile phase mixture of 1/4 (v/v) consisting of deionised water containing 0.1% formic acid (mobile phase A) and acetonitrile containing 0.1% formic acid (mobile phase B). PRD and IS molecules were detected via fragmentation products with an MS/MS detector in MRM mode. Results: Under optimized conditions, the total analysis time of the method was determined to be 4 min. Retention times for PRD and IS were determined as 2.28 and 3.21 min, respectively. The method's linearity range was found to be between 0.5 and 250 ng/mL, and the average R² value for the six points on the calibration curves that fell within this range was found to be 0.9989. The quantification limit (QL) of the method was determined as 0.5 ng/mL and the diagnostic limit as 0.1 ng/mL. The average recovery of the developed extraction method was determined to be 88.62%. The method was successfully applied in patient samples receiving PRD treatment. Conclusion: It was shown through validation studies that the new UPLC-MS/MS method can quickly, accurately, and precisely measure PRD in human plasma. Analyses on real samples concluded that the method is applicable in therapeutic drug monitoring (TII) studies for PRD.