Enerji bağımlılığının yönetimi örneği olarak Almanya-Rusya Federasyonu ilişkileri
Germany-Russian Federation relations as an example of management of energy dependence
  1. Tez No: 921333
  2. Yazar: GÜNNUR TUBA TÜRKSAVAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN DURAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enerji, Tarih, Uluslararası İlişkiler, Energy, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Almanya, Rusya, Avrupa Birliği, Enerji, Enerji Bağımlılığının Yönetimi, Enerji Arz Güvenliği, Kuzey Akım, Energiewende, Gazprom, Ostpolitik, Germany, Russian Federation, European Union, Energy, Management of Energy Dependency, Security of Energy Supply, Nord Stream, Energiewende, Gazprom, Ostpolitik
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
-Bu araştırmada enerji bağımlılığının yönetilebilirliği olgusu enerji yoğun bir sanayi ve üretim ekonomisine ve yoğun bir nüfusa sahip olan Almanya üzerinden incelenmeye çalışılmıştır. Uluslararası ilişkiler alanına devletler dışında yeni aktörlerin katılması ya da uluslararası meselelere yeni gündemlerin eklenmesine karşın enerji, uluslararası siyasetteki önemini korumaya devam etmektedir. Bu süreçte bazı aktörler çıkar birliğine giderek enerji kaynaklarının çıkarılması ve enerji ticareti noktasında birlikte hareket etme yoluyla piyasadaki diğer aktörler karşısında ön almak, yeniden fiyatlandırma koşullarını oluşturabilmek gibi stratejiler yürütmekte ve bağımlılıklarını dengeleyebilecek çözümler bulmayı hedeflemektedir. Almanya için yaşamsal öneme sahip olan enerjinin kesintisiz, sürdürülebilir ve makul fiyatlarla sağlanması için enerji tedarik ülkesi Rusya Federasyonu ile geliştirdiği çok boyutlu ilişkileri temel alan bu çalışma, süreç içerisinde uluslararası ilişkilerin aktif bir alan olmasının yansıması olarak içinden geçtiği askeri çatışmalar (Ukrayna-Rusya) ve siyasi krizler (AB-Rusya Federasyonu) gibi deneyimlerin etkisi ile bu gelişmeleri ve yeni aktörleri de içermiştir. Tez çalışmamızda Almanya'nın enerji bağımlılığını hangi araçlarla yönettiği, bu yapıda Rusya Federasyonu ve diğer aktörlerin nerede yer aldığı araştırılmıştır. Ayrıca Almanya'nın rasyonel akılla geliştirdiği enerji siyasaları ele alınmıştır. Bu kapsamda Rusya Federasyonu ile geliştirilen ilişkilerin çok kanallı yapısı ve bağımlılığın karşılıklı oluşundan yola çıkılarak kuramsal olarak incelemede karmaşık karşılıklı bağımlılık kuramı tercih edilmiştir. Almanya'nın enerji bağımlılığına karşın bağımlılığını yönetebildiği argümanı, Rusya Federasyonu ile sıcak ilişkilerin olduğu dönemi içeren bölümde doğrulandığı gibi Ukrayna krizi sonrası süreçte de Almanya'nın başka tedarikçilerle yoluna devam etmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının payının artması, enerjinin etkin kullanımı/tasarrufu gibi yöntemlerin de etkisi ile Almanya'nın bağımlılığını yeni konjonktürde de yönetebildiği değerlendirilmiştir. Almanya-Rusya ilişkilerinin kültürel-sosyal ögeleri de içeren grift yapısı, köklü temelleri ve ülkede hala devam eden Alman firmalarının operasyonları düşünülecek olursa ilişkilerin yaşanan bu hassas ve kırılgan sürecin ardından yeniden toparlanma eğiliminde olabileceği de imkân dahilindedir.
Özet (Çeviri)
-In this study, the phenomenon of manageability of energy dependence has been tried to be examined through Germany, which has an energy-intensive industrial and production economy and a dense population. Despite the fact that new actors other than states have joined the field of international relations or new agendas have been added to international issues, energy continues to maintain its importance in international politics. In this process, some actors are pursuing strategies such as getting ahead of other actors in the market by going to unity of interest, extracting energy resources and acting together at the point of energy trading, creating re-pricing conditions, and aiming to find solutions that can balance their dependencies. Based on the multidimensional relations it has developed with the Russian Federation, the energy supply country, in order to provide energy, which is vital for Germany, at uninterrupted, sustainable and reasonable prices, this study has also included these developments and new actors through the influence of experiences such as military conflicts (Ukraine-Russia) and political crises (EU-Russian Federation), through which it has passed as a reflection of the fact that international relations are an active area in the process. In our thesis study, it was investigated by which means Germany manages its energy dependence, where Russia and other actors take part in this structure. In addition, the energy policies developed by Germany with rational mind were discussed. In this context, based on the multi-channel structure of relations developed with Russia and the mutual nature of dependence, the theory of complex interdependence was preferred in the theoretical examination. In addition, the argument that Germany can manage its dependence despite its energy dependence, as confirmed in the section containing the period of warm relations with Russia, as well as in the post-Ukrainian crisis period, it was assessed that Germany can manage its dependence in the new conjuncture with the effect of methods such as Germany's continuing its path with other suppliers, increasing the share of renewable energy sources, efficient use / saving of energy. Considering the grift structure of German-Russian relations included by cultural and social elements, the deep-rooted foundations and the (several) German companies' continuing operations in the Russian Federation, it is also possible that relations may tend to recover after this sensitive and fragile process.