Koku kavramının seramik formlarda ifade biçimine dönüşmesi
Transformation of the concept of smell into expression in ceramic forms
  1. Tez No: 921339
  2. Yazar: MERAL ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANDAN TERVİEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Koku, seramik tasarım, koku hafızası, koku ritüeli, seramik sanatı, Smell, ceramic design, olfactory memory, olfactory ritual, ceramic art
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Sanat, duyu ve duygularla iş görür bir alan olarak değerlendirildiğinde; tüm duyu organlarının, yaratıcılık ve yeniyi üretmede nasıl çalışabildiği, her sanat alanı için ayrı ayrı ele alınıp incelenebilir. Çalışmada, kokunun algısal ve kültürel boyutları; seramik malzeme ve form aracılığıyla nasıl yansıtılabildiği üzerinde durulmuş, kokunun geçmişi ve farklı kültürlerdeki kullanımı araştırılmıştır. Yapılan seramik formlarda, kadın vücudunun estetik yapısı ve kadınlara atfedilen güzel koku eşleştirilmiştir. Kokunun çağrışımları, kokunun seramik formlarda ifadesi, kokunun sınıflandırılması yapılmadan, kişinin geçmişe dair zihinsel yolculuğunu, kadın figürleri, dalgalı formlar, geyik figürü ve soba gibi metaforik öğelere aktarımıyla zenginleştirilmiş ve kokular seramik formların çağrışımlarına uygun olarak yerleştirilmiştir. Seramik sanatında kokunun, görsel ve dokunsal duyularla sınırlı kalmayan bir ifade aracı olarak nasıl kullanılabildiği araştırılmış, pişmiş kilin kokuyla uyumu ve farklı killerle yapılan denemeler değerlendirilmiştir. Bu çalışmada kullanılan yöntemlerin belirlenmesi ve literatür taramasının gerçekleştirilmesi amacıyla basılı kaynaklardan, akademik veri tabanlarından yararlanılmıştır. Literatür taraması kapsamında, konuya ilişkin bilgiler, derin bir kavrayış sağlamak amacıyla, belirli kitaplar, makaleler ve tezler incelenmiştir. Çalışma, seramik sanatında koku algısını ifade etme biçimlerine yenilikçi bir yaklaşım sunmakta ve kokunun, seramikle birleşerek izleyicilerde farklı deneyimler yaratması amacıyla, tasarımlar geliştirmeyi hedeflemiştir. Bu tez, seramik sanatında, koku ve form arasındaki ilişkiyi derinlemesine inceleyerek, sanatın duyusal boyutunu daha geniş bir perspektiften ele almayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
When art is evaluated as a field that works with senses and emotions, how all sense organs, innovation and newness can be worked on can be taken and examined separately for each art field. In the study, the perceptual and cultural dimensions of smell; How it can be reflected through ceramic material and form was emphasized, the history of smell and its use in different cultures were investigated. In the ceramic forms made, it was matched with the aesthetic structure of the female body and the beautiful smell attributed to women. The connotations of smell, the expression of smell in ceramic forms, without classifying the smell, the person's mental journey towards the past, was enriched with metaphorical life such as female figures, wavy forms, deer pictures and stoves, and the smells were placed in accordance with the connotations of ceramic forms. It was investigated how smell can be used as a means of expression not limited to visual and tactile senses in ceramic art, sleep with combined clay smell and experiments with different killers were evaluated. In order to determine the methods used in this study and to perform a literature review, printed sources and academic databases were used. Within the scope of the literature review, specific books, articles and theses were examined in order to provide information and deep understanding on the subject. The study presents an innovative approach to the forms of expressing olfactory perception in ceramic art and aims to develop designs so that the scent can combine with ceramics to create different experiences in the audience. This thesis aims to examine the sensory dimension of art from a broader perspective by deeply examining the relationship between scent and form in ceramic art.