The Use of generative ai in media education: Research trends, methodologies, and outcomes
Medya eğitiminde üretken yapay zekânın kullanımı: Araştırma eğilimleri, metodolojiler ve çıktılar
  1. Tez No: 921342
  2. Yazar: MERVE KUMSAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY GÖRÜ DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, İletişim Bilimleri, Science and Technology, Education and Training, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: yapay zekâ, üretken yapay zekâ, iletişim (medya) eğitimi, iletişim, sistematik alanyazın taraması, artificial intelligence, generative ai, media education, communication, systematic literature review
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Son yıllarda yapay zekâ teknolojisinde, özellikle de medya ve iletişim sektörlerini büyük ölçüde etkileyen üretken yapay zekada önemli atılımlar yaşanmıştır. Anında metin, grafik ve ses üretmede yetenekli olan üretken yapay zekâ, medya prodüksiyonundaki yaratıcı metodolojileri dönüştürmektedir. Öğrencilerin yaratıcı ve eleştirel düşünme yeteneklerini geliştirmeye odaklanan bir disiplin olan medya eğitimindeki potansiyeli de büyük ilgi görmektedir. Bu tezin temel amacı, 2022 yılından itibaren büyük bir ivme kazanan üretken yapay zekâ teknolojilerinin medya eğitiminde nasıl kullanıldığına ilişkin mevcut literatürdeki gelişmeleri incelemektir. Bu bağlamda, iletişim eğitimi bağlamında üretken yapay zekâ teknolojilerini inceleyen mevcut literatürdeki çalışmaların (1) araştırma eğilimleri, (2) metodolojik yaklaşımları ve (3) araştırma sonuçları bu çalışmanın araştırma sorularını oluşturmaktadır. Bu kapsamda, çalışmanın yöntemi sistematik bir literatür inceleme metodolojisi olarak belirlenmiştir. Çalışmanın bulguları arasında, yükseköğrenim kurumlarında müfredatların yapay zekâ teknolojileri ile uyumlu bir hale getirilmesi, öğretmen ve öğrencilerin dijital okuryazarlık konusunda güçlendirilmesi, eleştirel düşünme ve yapay zekâ etiği gibi konular yer almaktadır. Bu çalışmanın, mevcut literatürdeki eğilimleri, metodolojileri, çıktıları bir araya getirmesi ve gelecekte yürütülecek çalışmalar için bir gündem önermesi bakımından önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Recent years have witnessed substantial advancements in artificial intelligence technology, particularly in generative artificial intelligence, which has profoundly impacted the media and communication industries. Generative artificial intelligence, capable of instantaneously generating text, visuals, and music, is revolutionizing creative processes in media creation. Its potential in media education, a field dedicated to cultivating students' creative and critical thinking abilities, is also of significant interest. This thesis aims to analyze the advancements in contemporary literature about the application of generative artificial intelligence technologies, which have surged in prominence since 2022, in media education. This study's research topics include (1) research trends, (2) methodological methods, and (3) research outcomes of existing literature on generative artificial intelligence technology within communication education. The study employed a comprehensive literature review technique. The study's findings encompass challenges such as integrating curriculum with artificial intelligence technology in higher education, enhancing digital literacy among professors and students, and addressing critical thinking and ethics in artificial intelligence. This study is significant since it consolidates trends, methodology, and findings from the current literature and proposes a framework for future research.