دَوْر اَلتَّخْطِيط الاسْتراتيجي اَلْقَوْمِي فِي تَحْقِيقِ مَقَاصِد اَلِاقْتِصَاد اَلْإِسْلَامِيّ: اِسْتِرَاتِيجِيَّات التّنمية نَمُوذَجاً مُقترحاً
İslam ekonomisinin hedeflerine ulaşmada ulusal stratejik planlamanın rolü: Önerilen bir model olarak kalkınma stratejileri
- Tez No: 921343
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDELKADER CHACHI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Ekonomi, Kamu Yönetimi, Religion, Economics, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Ulusal Stratejik Planlama, İslami Ekonomik Hedefler, Kalkınma Stratejileri, National Strategic Planning, Objectives of Islamic Economics
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
Bu çalışma, İslam ekonomisinin hedeflerine ulaşmada ulusal stratejik planlamanın rolünü ele almıştır. Çalışma, tümevarımsal yaklaşımı ve tanımlayıcı analitik yaklaşımı kullanarak, İslam ekonomisinin hedeflerine ulaşmada ulusal stratejik planlamanın rolünü bilmek için literatür taraması yapılmişhr. Çalışma, Çin, Malezya ve Güney Kore gibi son yıllarda bazı başarılı ülkeler için bir ulusal stratejik planlama biçimi olarak kalkınma stratejileri modellerini ele aldı. İslam ekonomisinin hedefleri de ele alınarak, bu hedefler için üç eksen önerildi: birey, devlet ve toplum. Çalışma, ulusal stratejik planlamanın İslam ekonomisinin hedeflerine ulaşmada nasıl bir rol oynadığını gösterdi. Çalışma, kalkınma stratejileri için önerilen bir model geliştirdi. Bu model, (1) kalkınma stratejilerini mümkün kılan unsurlar, (2) bu stratejilerin faaliyet gösterdiği eksenler ve (3) bu stratejilerin hayatta kalmasını ve sürekliliğini sağlayan süreklilik faktörleri olmak üzere üç unsurdan oluşmaktadır. Çalışma, İslam ekonomisinin hedeflerine ulaşmada ulusal stratejik planlamanın, özellikle kalkınma stratejilerinin etkinleştirilmesinin önemini gösteren sonuçlara ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
This study dealt with the role of national strategic planning in achieving the objectives of the Islamic economy, the study used the inductive approach, and the analytical descriptive approach, by looking at previous studies, to know the role of national strategic planning in achieving the objectives of the Islamic economy. The study dealt with models of development strategies as a form of national strategic planning for some successful countries in recent years, such as China, Malaysia and South Korea. The study also dealt with the purposes of the Islamic economy, and the study suggested three axes for these purposes: the individual, the state, and society. The study developed a proposed model for development strategies, this model consists of three elements: (1) the enablers of development strategies, (2) the axes in which these strategies operate, (3) the continuity factors that ensure the survival and continuity of these strategies. The study concluded that there was a significant role for national strategic planning in general, and development strategies in particular, in achieving the objectives of the Islamic economy.