Hemşirelerin ayrılma niyetinin belirleyicileri olarak çalışma ortamı ve iş-yaşam dengesinin incelenmesi
Investigation of work environment and work-life balance as predictors of nurses' turnover intention
- Tez No: 921499
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVVA ARSLAN YÜRÜMEZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ayrılma niyeti, çalışma ortamı, iş-yaşam dengesi, hemşireler, Intention to leave, work environment, work-life balance, nurses
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırma hemşirelerin birimden, kurumdan ve meslekten ayrılma niyetinin belirleyicileri olarak sağlıklı çalışma ortamı ve iş-yaşam dengesi algılarını incelemek üzere tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarım ile yürütülmüştür. Araştırma İzmir ilinde yer alan 1100 yatak kapasiteli ve 983 hemşirenin çalıştığı bir kamu üniversitesi hastanesinde, Ocak-Mart 2024 tarihleri arasında 534 hemşirenin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri Hemşire Tanıtıcı Bilgi Formu, Hemşirelerin ayrılma niyetlerini belirlemek için birimden, kurumdan ve meslekten ayrılma niyetlerine yönelik birer soru, Hemşirelik İş İndeksi-Hemşirelik Çalışma Ortamı Değerlendirme Ölçeği ve İş-Yaşam Dengesi Ölçeği ile toplanmıştır. Veriler SPSS (Statistical Package For Social Sciences) Windows 25.0 (IBM, 2017) programı kullanılarak tanımlayıcı istatistikler ve lojistik regresyon analizi ile değerlendirilmiştir. Bu araştırmada; hemşirelerin birimden, kurumdan ve meslekten ayrılma niyetlerinin belirleyicileri olarak; çocuk sahibi olma, çalışılan birim, çalışma ortamı ölçeğinin hemşirelerin yönetime katılımı ve temsil gücü, yönetici hemşirelerin tutumu ve liderlik özellikleri, hekim-hemşire-meslektaş iletişimi alt boyutları, iş-yaşam dengesi ölçeğinin iş-yaşam uyumu, yaşamı ihmal etme, kendine zaman ayırma ve yaşamın işten ibaret olması alt boyutları belirlenmiştir. Bu çalışmanın sonuçları hemşirelerin işyaşam dengesi ve sağlıklı çalışma ortamı algısının birimden, kurumdan ve meslekten ayrılma niyetinin belirleyicileri olduğunu göstermiştir. Hemşirelerin çalışma ortamını ve iş-yaşam dengesini iyileştirecek kurumsal düzenlemelerin yapılması, liderlik özellikleri olan yöneticilerin seçilmesi ve çalışanlar arasında açık iletişimin sağlanmasının etkili stratejiler olarak kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study used a descriptive and correlational design to examine nurses' perceptions of a healthy work environment and work-life balance as predictors of the intention to leave their unit, organisation, or profession. The research was conducted with 534 nurses between January and March 2024 at a public university hospital in Izmir province, which has a capacity of 1,100 beds and employs 983 nurses. Data were collected using the Nurse Descriptive Information Form, a questionnaire on intention to leave (unit, organisation, and profession), the Nursing Work Index, and the WorkLife Balance Scale. The data were analyzed using descriptive statistics and logistic regression with SPSS (Version 25.0, IBM, 2017). In this study, the predictors of nurses' intention to leave the unit, organisation and profession were identified as having children, unit of employment, the work environment scale sub-dimensions of nurse participation in hospital affairs, nurse manager ability, leadership, and support of nurses, collegial nurse–physician relations, and work-life balance scale subdimensions of the neglect of life, making time for yourself, work-life harmony, that life is all about work. The results indicate that nurses' perceptions of work-life balance and a healthy work environment are critical predictors of their intention to leave. To address this, it is recommended that institutions focus on improving the work environment and work-life balance for nurses, select managers with strong leadership skills, and foster open communication among staff.