Bir üniversite hastanesi acil servisine intihar girişimi ile başvuran bireylerin retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective study of individuals who applied to a university hospital emergency department with suicide attempts
- Tez No: 921505
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, intihar, risk faktörleri, ruh sağlığı, psikiyatri hemşireliği, Emergency department, mental health, psyhchiatric nursing, risk factors, suicide
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Tanımlayıcı tasarımdaki bu çalışma intihar girişimi sebebiyle başvuru yapan hastaların retrospektif olarak incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metod: Tanımlayıcı ve retrospektif tipte yapılan çalışma kapsamında bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil servisine Ocak 2023- Aralık 2023 tarihleri arasında özkıyım girişimi ile başvuran 134 hastanın dosyası incelendi. Çalışmanın verileri, hasta veri kayıt formu ve hastane bilgi yönetim sistemi aracılığıyla toplandı. Bulgular: Hastaların çoğunlukla 15-29 yaş aralığında olduğu, %61.2'sinin kadın olduğu saptandı. . Hastaların %26.9'u sonbahar mevsiminde intihar ettiklerini, %62.4 psikolojik nedenler sebebiyle hayatlarına son vermek istediklerini ve %94 oranında ilaç/toksik madde alarak kendinine zarar vermek istedikleri belirlendi. İntihar girişimi ile başvuran hastaların %14.3'ünün son bir yıl içinde psikiyatriste başvuru yaptığı saptandı. Araştırma kapsamına alınan %15.7'sinin depresyon tanısının olduğu ve hastaların; %95.6'sının sonrasında psikiyatriye başvuru yapmadıkları ve acil serviste psikiyatri konsültasyonu yapılmadığı belirlendi. Sonuç: Araştırma kapsamına alınan vakalarının intihar girişimiyle ilişkili stres faktörleri incelendiğinde hastaların büyük çoğunluğunun psikolojik nedenlerden dolayı intihar etmek istedikleri saptanmıştır. İntihar girişimi sonrası hastaların çoğunun psikiyatrik yardım almadığı sonucuna ulaşılmıştır. Acile intihar girişimi nedeni ile başvuran olguların belirlenip, psikiyatrik bakım almaları konusunda psikiyatri polikliniklerine yönlendirilmeleri ve izlem yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study, which has a descriptive design, was conducted to retrospectively examine patients who applied due to suicide attempt. Material and Method: Within the scope of the descriptive and retrospective study, the files of 134 patients who applied to the Emergency Department of a Training and Research Hospital with a suicide attempt between February 2, 2024 and January 24, 2025 were examined. The data of the study were collected through the patient data record form and the hospital information management system. Results: It was determined that the patients were mostly between the ages of 15- 29, and 61.2% were female. . It was determined that 26.9% of the patients committed suicide in the autumn season, 62.4% wanted to end their lives due to psychological reasons, and 94% wanted to harm themselves by taking drugs/toxic substances. It was determined that 14.3% of the patients who applied with a suicide attempt had applied to a psychiatrist in the last year. It was determined that 15.7% of the patients included in the study had a diagnosis of depression and 95.6% of the patients did not apply to psychiatry afterwards and psychiatric consultation was not performed in the emergency department. Conclusion: When the stress factors related to suicide attempts were examined in the cases included in the research, it was determined that the majority of the patients wanted to commit suicide for psychological reasons. It was concluded that most patients did not receive psychiatric help after a suicide attempt. It is recommended that cases who apply to the emergency department with a suicide attempt are identified, referred to psychiatric outpatient clinics to receive psychiatric care, and followed up.