Toplumsal protestolarda sosyal medyanın etkisi: İran'daki #mahsaamini protestoları ve Twitter'ın rolü
The Impact of social media on social protests: #mahsaamini protests in Iran and the role of Twitter
  1. Tez No: 921691
  2. Yazar: SEYEDEHFATEMEH NOURAEI
  3. Danışmanlar: DOÇ. NAİM ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Public Relations, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya Aktivizmi, #MahsaAmini Protestoları, Twitter'ın Protestolardaki Rolü, Dijital Mobilizasyon, Hashtag Aktivizmi, Social Media Activism, #MahsaAmini Protests, Role of Twitter in Protests, Digital Mobilization, Hashtag Activism
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırma, İran'daki #MahsaAmini hareketine odaklanarak sosyal medyanın, özellikle de Twitter'ın toplumsal protestoları şekillendirme ve desteklemedeki kritik rolünü incelemektedir. Mahsa Amini'nin 2022'deki trajik ölümüyle başlayan bu protestolar, Twitter'ın bir mobilizasyon, iletişim ve sistemik baskıyı belgeleme aracı olarak önemini vurgulamıştır. İranlı aktivistlerin ve kullanıcıların bakış açılarını inceleyen bu çalışma, hem aktivizmi kolaylaştıran hem de yanlış bilgilendirme ve devlet kontrolüne açık bir mecra olarak hareket eden sosyal medyanın ikilemli doğasını araştırıyor. Yarı yapılandırılmış görüşmeler ve tematik analiz kullanan çalışma, Twitter'ın nasıl hızlı bilgi paylaşımını mümkün kıldığını, hashtag aktivizmini teşvik ettiğini ve küresel farkındalığı artırdığını ortaya koyuyor. Protestocular sansürü aşmak, bastırılmış sesleri yükseltmek ve adaletsizliklere uluslararası dikkat çekmek için platformdan yararlandılar. Ancak internet kısıtlamaları, dijital gözetim ve dezenformasyonun yaygınlaşması gibi zorluklar, yalnızca dijital platformlara güvenmenin sınırlarını ve risklerini ortaya çıkardı. Araştırma aynı zamanda İranlı protestocuların kısıtlayıcı koşullar altında görünürlük ve katılımı sürdürmek için kullandıkları gece sloganları ve grafiti gibi yaratıcı yöntemlerin de altını çiziyor. Çalışma ayrıca, Twitter'ın Elon Musk liderliğindeki gidişatına ilişkin endişelere değinerek sosyal medya platformlarının değişen doğasını ele alıyor ve platformun bilgi güvenilirliğindeki rolü hakkında yeni sorular ortaya atıyor. Dijital aktivizm üzerine daha geniş bir söyleme katkıda bulunan bu çalışma, sosyal medyanın otoriter bağlamlarda taban hareketleriyle nasıl kesiştiğine dair değerli içgörüler sunmaktadır. Bulgular, sosyal medyanın zorluklarını azaltırken etkili direniş için potansiyelini en üst düzeye çıkarmayı amaçlayan aktivistler ve politika yapıcılar için pratik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research explores the critical role of social media, particularly Twitter, in shaping and supporting social protests, with a focus on the #MahsaAmini movement in Iran. Sparked by the tragic death of Mahsa Amini in 2022, these protests highlighted Twitter's significance as a tool for mobilization, communication, and documenting systemic oppression. By examining the perspectives of Iranian activists and users, the study delves into the dualistic nature of social media, which acts both as a facilitator of activism and as a medium vulnerable to misinformation and state control. Using semi-structured interviews and thematic analysis, the study uncovers how Twitter enabled the rapid sharing of information, promoted hashtag activism, and fostered global awareness. Protesters leveraged the platform to bypass censorship, amplify suppressed voices, and draw international attention to injustices. However, challenges such as internet restrictions, digital surveillance, and the proliferation of disinformation revealed the limitations and risks of relying solely on digital platforms. The research also highlights the creative methods employed by Iranian protesters, such as nightly slogans and graffiti, to sustain visibility and engagement under restrictive conditions. Moreover, the study addresses the evolving nature of social media platforms, citing concerns about Twitter's trajectory under Elon Musk's leadership, which has raised new questions about the platform's role in information reliability. Contributing to the broader discourse on digital activism, this study provides valuable insights into how social media intersects with grassroots movements in authoritarian contexts. The findings offer practical recommendations for activists and policymakers aiming to maximize the potential of social media for effective resistance while mitigating its challenges.