Hermite-Hadamard-Jensen-Mercer tipli yeni integral eşitsizlikleri
New integral inequalities of the Hermite-Hadamard-Jensen-Mercer-type
  1. Tez No: 921785
  2. Yazar: MELEK ÇAĞLA TATAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Jensen-Mercer Eşitsizliği, Hölder Eşitsizliği, Power-Mean Eşitsizliği, Hölder-İşcan Eşitsizliği, Geliştirilmiş Power-Mean Eşitsizliği, Young Eşitsizliği, Jensen-Mercer Inequality, Power-Mean Inequality, Improved Power-Mean Inequality, Hölder Inequality, Hölder-İşcan Inequality, Young Inequality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Çalışmamızda Jensen-Mercer eşitsizliğinden yararlanılarak ve eşitsizlik teorisinde yer alan özellikleri kullanılarak yeni eşitsizlikler elde edilmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Hölder, Hölder-İşcan, Power-Mean, Geliştirilmiş Power-Mean, Young, Jensen-Mercer Eşitsizliği, Üçgen Eşitsizliği teorem ve sonuçları elde etmek için kullanılmıştır. Bulgular: İki yeni Lemma ve Jensen-Mercer eşitsizliği kullanılarak yeni teoremler ve sonuçlar elde edilmiştir. Sonuç: Bu çalışmada, konveks fonksiyonlar için Hölder, Power-Mean,Geliştirilmiş Power-Mean, Hölder-İşcan ve Young Eşitsizliklerini de kullanarak Hermite-Hadamard-Jensen-Mercer tipli yeni integral eşitsizlikleri elde edilmiştir. Elde edilen eşitsizliklerle ilgili hem literatürde var olan sonuçlar hem de yeni sonuçlar bulunmuştur. Bulunan sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In our study, it is aimed to obtain new inequalities by using the Jensen-Mercer inequality and using the features contained in the inequality theory. Method: Hölder, Hölder-İşcan, Power-Mean, Improved Power-Mean, Young, Jensen-Mercer Inequality, Triangle Inequality were used to obtain theorems and results. Findings: New theorems and results have been obtained by using two new Lemmas and the Jensen-Mercer inequality. Results: In this study, new integral inequalities of the Hermite-Hadamard-Jensen-Mercer type were obtained by using the Hölder, Power-Mean, Improved Power-Mean, Hölder-İşcan and Young Inequalities for convex functions. Both the existing results in the literature and new results have been found about the obtained inequalities. The found results were compared.