Kaybolan bir kültürel miras: Karakurt
A lost cultural heritage: Karakurt
- Tez No: 921787
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ZEHRA ÇAKICI, DOÇ. DR. GÜLŞAH ÇELİK BAŞOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kars, Karakurt Barajı, kültür varlıkları, koruma, Rus dönemi mimarisi, Kars, Karakurt Dam, cultural assets, conservation, Russian period architecture
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, Kars Karakurt baraj suları altında kalan kültür varlıklarının araştırılarak envanter çalışmasının yapılması, yapıların özgün hallerine yapılan müdahalelerin incelenmesi ve Karakurt köyü sınırları içerisinde baraj suları altında kalan 19. yüzyılda inşa edilmiş Rus dönemi kültür varlıklarının özelliklerinin ortaya konularak Karakurt köyünün yerleşim özelliklerinin belirlenmesidir. Yöntem: Bu çalışma kapsamında öncelikle, Kars Karakurt barajı altında kalan Urartu, Bizans ve Rus dönemi kültür varlıkları araştırılarak, yapıların özellikleri ve zaman içerisinde yapılara yapılan bilinçsiz müdahaleler incelenmiştir. Ardından Karakurt köyü sınırları içerisinde baraj suları altında kalan Rus dönemi eserlerin plan, cephe, strüktür, malzeme özellikleri ve yapı öğeleri incelenmiştir. Kars ve Sarıkamış'ın Rus dönemi mimari özellikleri ile karşılaştırılarak Karakurt bölgesinin yerleşim ve mimari özellikleri belirlenmiştir. Bulgular: Karakurt Baraj suları altında kalan taşınmaz kültür varlıkları; kaya yerleşim alanları, kamusal yapılar, dini yapılar ve sivil mimari yapılar olarak sınıflandırılarak envanter çalışması yapılmıştır. Karakurt köyü sınırları içerisinde kalan ve 19. yüzyılda inşa edilmiş yapılar ele alınarak bölgenin yerleşim ve mimari özellikleri belirlenmiştir. Sonuçlar: Araştırma sonucunda; Kars Karakurt Baraj suları altında kalan kültür varlıkları belgelenmiştir. Karakurt köyünün 19. yüzyıldaki yerleşim ve mimari özellikleri değerlendirilerek yapılan çıkarımlar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the study is to make an inventory study by investigating the cultural assets under the Kars Karakurt dam, to examine the interventions made to the original state of the buildings and to determine the settlement characteristics of Karakurt village by revealing the characteristics of the 19th century Russian period cultural assets under the dam waters within the borders of Karakurt village. Method: Within the scope of this study, firstly, the Urartian, Byzantine and Russian period cultural assets under the Kars Karakurt dam were investigated and the characteristics of the buildings and the unconscious interventions made to the buildings over time were examined. Then, the plan, facade, structure, material properties and building elements of the Russian period monuments under the dam waters within the borders of Karakurt village were examined. The settlement and architectural characteristics of the Karakurt region were determined by comparing with the Russian period architectural features of Kars and Sarıkamış. Findings: The immovable cultural assets under the waters of Karakurt Dam were classified as rock settlements, public buildings, religious buildings and civil architectural structures and an inventory study was conducted. The settlement and architectural characteristics of the region were determined by analyzing the buildings built in the 19th century within the borders of Karakurt village. Conclusions: As a result of the research; the cultural assets under the waters of Kars Karakurt Dam were documented. The settlement and architectural characteristics of Karakurt village in the 19th century were evaluated and the conclusions made were revealed.