Çocuklar için felsefe etkinliklerinin akvaryum tekniği ile uygulamanın özel yetenekli ilkokul öğrencilerinin eleştirel düşünme ve işbirlikli öğrenme becerilerine etkisi
The effect of applying philosophy for children activities with aquarium technique on critical thinking and cooperative learning skills of gifted elementary school students
  1. Tez No: 921835
  2. Yazar: MUSTAFA ARSLANTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET DAVUT GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Yetenek, Çocuklar için Felsefe (P4C), Eleştirel Düşünme Becerileri, İşbirlikli Öğrenme Becerileri, Karma Yöntem, Giftedness, Philosophy for Children (P4C), Critical Thinking Skills, Cooperative Learning Skills, Mixed Method
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırmada Çocuklar için Felsefe (P4C) temelli etkinliklerinin akvaryum tekniği ile uygulamanın özel yetenekli ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin eleştirel düşünme ve işbirlikli öğrenme becerilerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda eleştirel düşünme becerileri ve işbirlikli öğrenme becerilerini geliştirmeye yönelik etkinlikler P4C temelli uygulamaların sunumuyla gerçekleşmiştir. 2023-2024 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde İç Anadolu bölgesindeki bir ildeki Bilim ve Sanat Merkezi'nde 10 haftalık bir uygulama sürecinde gerçekleşen bu çalışma nicel ve nitel verilerin bir arada yorumlandığı açıklayıcı sıralı karma yöntemle gerçekleştirilmiştir. Nicel veri toplama aracı olarak“Çocuklar için Felsefe Eğitimine Yönelik Eleştirel Düşünme Becerilerini Değerlendirme Testi”ve“İşbirlikli Öğrenme Beceri Ölçeği”kullanılmıştır. Nitel verilerin toplanması için“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formuna”yer verilmiştir. Araştırmanın çalışma grubu 8 kız, 8 erkek olmak üzere toplam 16 özel yetenek tanılı dördüncü sınıf öğrencisinden oluşmuştur. Elde edilen nicel veriler SPSS 23 paket programı ile analiz edilmiştir. Nicel ölçme araçlarından elde edilen verilerin normal dağılmasından dolayı test puanlarının karşılaştırılmasında bağımlı ilişkili örneklemler t testi kullanılmıştır. Nitel veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre P4C temelli etkinliklerin akvaryum tekniği ile uygulanmasının özel yetenekli dördüncü sınıf öğrencilerin eleştirel düşünme becerileri ve işbirlikli öğrenme becerilerini geliştirdiği belirlenmiştir. Öğrenci görüşmelerinden elde edilen veriler on üç tema altında toplanmaktadır. Bu temalar; Çocuklar için Felsefe (P4C) uygulaması, uygulamadaki hikâyeler, uygulamadaki sorular, tartışma süreci, uygulamanın öğrenciye katkısı, eleştirel düşünmeye katkısı, işbirlikli öğrenmeye katkısı, problemlere etki ve çözüm yolu üretme, olumlu perspektif ve çözüm odaklı yaklaşımlar, dinamik ve bilimsel çözüm yaklaşımları, etkililik durumu, sosyal etkileşim ve kişisel ve zihinsel gelişime katkısıdır. Çalışma grubundaki yer alan özel yetenekli öğrencilerin akvaryum tekniği ile P4C temelli etkinlikleri kendileri için yararlı buldukları, eleştirel düşünme becerileri ve işbirlikli öğrenme becerilerinin yanında akıl yürütme becerilerini, felsefi sorgulama becerilerini, kişisel, sosyal ve duygusal becerilerini, tartışma olgunluğunu, öğrenme becerilerini, iletişim ve arkadaşlık becerilerini yönelik ilgilerinin arttığını ifade etmişlerdir. Ayrıca bu etkinliklerin devam etmesine karşı istekli olduklarını ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the effect of implementing Philosophy for Children (P4C) based activities with the aquarium technique on the critical thinking and collaborative learning skills of gifted primary school fourth grade students. For this purpose, activities to develop critical thinking skills and collaborative learning skills were realized through the presentation of P4C-based applications. This study, which took place in the second semester of the 2023-2024 academic year in a Science and Art Center in a province in the Central Anatolia region during a 10-week implementation period, was carried out with an explanatory sequential mixed method in which quantitative and qualitative data were interpreted together.“Critical Thinking Skills Assessment Test for Philosophy Education for Children”and 'Cooperative Learning Skill Scale' were used as quantitative data collection tools.“Semi-structured Interview Form”was used to collect qualitative data. The study group of the research consisted of a total of 16 fourth grade students diagnosed with special ability, 8 girls and 8 boys. The quantitative data obtained were analyzed with SPSS 23 package program. Due to the normal distribution of the data obtained from the quantitative measurement tools, the dependent related samples t test was used to compare the test scores. Qualitative data were analyzed by content analysis. According to the data obtained as a result of the research, it was determined that the implementation of P4C-based activities with the aquarium technique improved the critical thinking skills and cooperative learning skills of gifted fourth grade students. The data obtained from student interviews were categorized under thirteen themes. These themes are; Philosophy for Children (P4C) application, stories in the application, questions in the application, discussion process, contribution of the application to the student, contribution to critical thinking, contribution to cooperative learning, impact on problems and producing solutions, positive perspective and solution-oriented approaches, dynamic and scientific solution approaches, effectiveness, social interaction and contribution to personal and mental development. The gifted students in the study group stated that they found the P4C-based activities with the aquarium technique useful for themselves, and that their interest in reasoning skills, philosophical inquiry skills, personal, social and emotional skills, discussion maturity, learning skills, communication and friendship skills increased in addition to their critical thinking skills and collaborative learning skills. They also expressed their willingness to continue these activities.