Fen bilimleri dersinde yapılan yazma etkinliklerine ilişkin öğretmen ve öğrenci görüşleri
Teacher and student opinions on writing activities in science courses
  1. Tez No: 921841
  2. Yazar: MEHMET RIDVAN BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET ŞAHİN KALYON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen bilimleri, Yazma etkinlikleri, Sınıf öğretmenleri, Öğrenci görüşleri, Science, Writing activities, Elementary teachers, Students' views
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilkokul üçüncü ve dördüncü sınıf fen bilimleri dersinde gerçekleştirilen yazma etkinliklerine ilişkin öğrenci ve sınıf öğretmenlerinin görüşlerini incelemek ve bu etkinliklerin fen bilimleri öğretim sürecindeki rolünü ortaya koymaktır. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımı temel alınmış olup fenomenolojik desen tercih edilmiştir. Bu çalışmada, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Türkiye'nin Şanlıurfa ilinde görev yapan 21 sınıf öğretmeniyle gerçekleştirilmiş; ayrıca bu öğretmenlerin 24 öğrencisiyle görüşmeler yapılmış ve öğrencilerin ulaşılabilen defter ve kitapları incelenmiştir. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından oluşturulmuş olan öğretmen ve öğrenci görüşme formlarından ve defter kitap inceleme formundan yararlanılmıştır. Veriler, betimsel analizin tümdengelimci kodlama yöntemiyle analiz edilmiş; kodlardan temalar türetilerek sunulmuştur. Elde edilen veriler için tema ve kodlar oluşturulup tablolar hazırlanmıştır. Daha sonra oluşturulan temalar birbiriyle ilişkilendirilerek verilerin yorumlanması gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda çalışmaya katılan sınıf öğretmenlerinin; fen bilimleri dersinde çoğunlukla geleneksel yazma etkinliklerinden özet, not tutma vb. yer verdiği, çağdaş yazma etkinliklerinden kavram haritası, deney raporu, proje, poster vb. yeterli düzeyde yer vermediği görülmüştür. Yazma etkinliklerinin kullanım amacı olarak özet, tekrar, ders notu, öğrencinin hatırlaması, öğrendiği bilgiyi pekiştirmesi gibi temel düzeydeki kazanımlara odaklanılmış olup, öğrencilerin üst düzey düşünme becerilerine katkı sağlayacak şekilde kullanılmadığı görülmüştür. Öğrencilerin kullandıkları yazma etkinlikleri öğretmenlerin söylediğine paralel olarak klasik yazma etkinlikleri ile sınırlı kalmıştır. Defter ve kitaplarda kullanılan yazma etkinlikleri özet, not tutma, söyleneni yazma vb. şekilde kullanılmış olup; amaç olarak da tekrar, hatırlama, kavrama gibi bilişsel amaçlarla sınırlı kalmıştır. Fen bilimlerinde kullanılan yazma etkinlikleri çeşitlendirilerek, üst düzey düşünme becerilerini geliştiren uygulamalara yer verilmelidir. Deney, proje, poster, mektup ve broşür gibi etkinlikler artırılmalı, kitaplarda var olan bu etkinlikler yapılmalıdır. Defterler ise yalnızca not tutma aracı değil, bilgiyi yapılandırma aracı olarak kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the opinions of students and elementary teachers regarding writing activities carried out in the third and fourth grade primary school science course and to reveal the role of these activities in the science teaching process. The qualitative research approach was based on the research and the phenomenological design was preferred. This study was conducted with 21 elementary teachers working in the Şanlıurfa province of Turkey in the 2022-2023 academic year; in addition, interviews were conducted with 24 students of these teachers and the accessible notebooks and books of the students were examined. The interview form and notebook-book review form created by the researcher were used as data collection tools. The data were presented by descriptive analysis, deductive coding, and codes were listed from the data and themes were obtained from the codes. Themes and codes were created for the obtained data and tables were obtained. Then, the created themes were associated with each other and the data was interpreted. As a result of the study, it was seen that the elementary teachers who participated in the study mostly included traditional writing activities such as summary, note-taking etc. in science lessons, and did not include sufficiently contemporary writing activities such as concept maps, experiment reports, projects, posters etc. It was observed that the purpose of using writing activities was focused on basic level gains such as summary, repetition, lecture notes, students remembering, and reinforcing the information they learned, and they were not used in a way that would contribute to students' higher-level thinking skills. The writing activities used by the students were limited to classical writing activities, parallel to what the teachers said. The writing activities used in notebooks and books were used in the form of summary, note-taking, writing what was said, etc.; and their purpose was limited to cognitive purposes such as repetition, remembering, and comprehension. Writing activities used in science should be diversified and applications that develop higher-level thinking skills should be included. Activities such as experiments, projects, posters, letters and brochures should be increased, and these activities in books should be implemented. Notebooks should be used not only as a note-taking tool but also as a means of structuring information.