Yenilikçilik düzeyleri açısından büyükşehir belediyeleri: Bir ölçek geliştirme çalışması
Levels of innovativeness in metropolitan municipalities: A scale development study
  1. Tez No: 922012
  2. Yazar: İBRAHİM ÇOBANLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Büyükşehir Belediyesi, Yenilikçilik, Ölçek, İnovasyon, Metropolitan Municipality, Innovativeness, Scale, Innovation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Bu tez; Türkiye'de büyükşehir belediyelerin yenilikçilik düzeylerini tespit etmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu bağlamda, büyükşehir belediyelerin yenilikçilik düzeylerini geçerli ve güvenilir bir şekilde ölçmeye yarayan ölçek geliştirmeyi de kapsamaktadır. Yenilikçilik (Innovativeness) ile ilgili alanyazın taraması yapılarak büyükşehir belediyesi ile yenilikçilik ilişkisi tespit edilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda büyükşehir belediyesi yöneticilerinden veri toplamaya yarayacak yarı yapılandırılmış görüşme formu elde edilmiştir. Gerekli uzman görüşleri alındıktan sonra görüşmeler; Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Aydın Büyükşehir Belediyesi'nde görevli olan politika yapıcı konumundaki daire başkanı, genel sekreter yardımcısı ve genel sekreter makamlarındaki kişilerle bireysel olarak gerçekleştirilmiştir. Doygunluk yaklaşımı çerçevesinde tasarlanan görüşmeler 4 etap sonunda toplamda 32 kişiyle verilerin tekrar etmeye başlamasıyla tamamlanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi ile analiz edilmiştir. Analiz doğrultusunda 34 maddelik madde havuzu hazırlanmıştır. Gerekli uzman görüşlerinin alınmasıyla 33 maddelik taslak ölçek formu elde edilmiştir. Elde edilen taslak ölçek formunun yapı geçerliğini belirlemek amacıyla Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) ve Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) yapılmıştır. AFA için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nden ve DFA için Van Büyükşehir Belediyesi'nden veriler toplanmıştır. Toplanan verilerin analizi doğrultusunda 5 faktörden oluşan 23 maddelik“Büyükşehir Belediyesi Yenilikçilik Ölçeği - BŞBYÖ”elde edilmiştir.“Bireysel Yenilikçilik”,“Kurumsal Yenilikçilik”,“Süreç Yenilikçiliği”,“Yenilikçiliği Etkileyen Kurum/Kuruluş Dışı Unsurlar”ve“Kamusal Fayda Yenilikçiliği”olarak faktörler adlandırılmıştır. Ölçeğin geçerlik ve güvenirlik değerleri kabul gören değerler içinde tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar Büyükşehir Belediyesi Yenilikçilik Ölçeği'nin büyükşehir belediyelerin yenilikçilik düzeylerini tespit etmeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçek olarak kullanılabileceğini ortaya koymuştur. Geliştirilen ölçek Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nde uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was prepared to determine the innovativeness levels of metropolitan municipalities in Türkiye. In this context, it also includes the development of a scale to measure the innovativeness levels of metropolitan municipalities in a valid and reliable way. A literature review on innovativeness was conducted. The relationship between metropolitan municipality and innovativeness was determined. In line with the data obtained, a semi-structured interview form was obtained to collect data from metropolitan municipality managers. Necessary expert opinions were obtained. Interviews were conducted individually with the heads of departments, deputy general secretaries and general secretaries in the positions of policy makers in Eskişehir Metropolitan Municipality and Aydın Metropolitan Municipality. The interviews, which were designed within the framework of the saturation approach, were completed with a total of 32 people at the end of 4 stages when the data started to repeat. The data obtained were analyzed by content analysis. An item pool of 34 items was prepared in line with the analysis. After obtaining the necessary expert opinions, a 33-item draft scale form was obtained. Exploratory Factor Analysis (EFA) and Confirmatory Factor Analysis (CFA) were conducted to determine the construct validity of the obtained draft scale form. Data were collected from Kocaeli Metropolitan Municipality for EFA and Van Metropolitan Municipality for CFA. In line with the analysis of the collected data, a 23-item“Metropolitan Municipality Innovativeness Scale - MMIS”consisting of 5 factors was obtained. The factors were named as“Individual Innovativeness”,“Organizational Innovativeness”,“Process Innovativeness”,“External Elements Affecting Innovativeness”and“Public Benefit Innovativeness”. The validity and reliability values of the scale were determined within the accepted values. The results revealed that the Metropolitan Municipality Innovativeness Scale can be used as a valid and reliable scale to determine the innovativeness levels of metropolitan municipalities.