AISI 316 paslanmaz çelik üzerine kaynakla uygulanan sert yüzey kaplamalarının darbe ve termal şok davranışının incelenmesi
Investigation of impact and thermal shock behavior of hard surface coatings applied by welding on AISI 316 stainless steel
- Tez No: 922013
- Danışmanlar: PROF. DR. FEHMİ NAİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: paslanmaz çelik, sert dolgu kaynağı, termal çevrim, elektrot kaynağı, stainless steel, hardfacing welding, thermal cycling. electrode welding, wear
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Günümüz endüstri uygulamalarında kullanılan birçok makine parçası ve ekipmanlarının zorlu çalışma şartlarında çalışma ömrünü uzatmak için korozyon dayanımı, aşınma dayanımı ve yüksek setlik ihtiyacı gibi yüzey özelliklerine ihtiyaç duyulmaktadır. Ağır koşullarda çalışan makine parça ve ekipmanlarının daha uzun ömürlü olabilmesi için hardface olarak isimlendirilen sert dolgu yüzey kaplama işlemleri yapılabilmektedir. Sert dolgu yüzey kaplama uygulamalarıyla malzeme özellikleri iyileştirilerek daha uzun ömürlü endüstriyel makine parçaları elde edilebilmektedir. Yaptığımız çalışmada AISI 316 paslanmaz çelik üzerine ark kaynak yöntemiyle kobalt bazlı, Gekatec Cobalt 6, Gekatec Cobalt 12 sert yüzey kaplama elektrotları kullanılarak 1-2 mm kalınlığında kaplama yapılmış daha sonra bu parçadan numuneler kesilerek termal şok testine (farklı sıcaklık aralıkları ve farklı tekrar sayılarında) tabi tutulmuştur. Numuneler termal şok uygulanmış ve termal şok uygulanmamış olarak iki gruba ayrılmıştır. Sonrasında numunelerin sertlikleri ölçülmüş, darbe ve eğme testi uygulanmış ve termal şoka maruz kalmış numunelerin darbe özelliklerindeki değişimler ortaya konulmuştur. Mikro yapı ve mikro sertlik incelemeleri yapılarak sonuçlar yapısal olarak değerlendirilmiştir. Sert yüzey kaplanmış numunelerde kaplanmamışlara göre kırılma tokluğunda düşüş meydana gelirken eğilme direncinde artış meydana gelmiştir. Termal şoka maruz bırakılmış numunelerde eğilme direnci ve darbe tokluğu düşmektedir.
Özet (Çeviri)
Surface properties such as corrosion resistance, wear resistance and high hardness are needed to extend the working life of many machine parts and equipment used in today's industrial applications under harsh working conditions. In order for machine parts and equipment operating under severe conditions to have a longer life, hardfacing surface coating processes, called hardface, can be performed. By improving material properties with hardfacing surface coating applications, longer-lasting industrial machine parts can be obtained. In our study, a 1-2 mm thick coating was made on AISI 316 stainless steel using cobalt-based, Gekatec Cobalt 6, Gekatec Cobalt 12 hard surface coating electrodes by arc welding method. Then, samples were cut from this piece and subjected to thermal shock testing (at different temperature ranges and different numbers of repetitions). has been subjected to. The samples were divided into two groups: thermal shock applied and non-thermal shock applied. Afterwards, the hardness of the samples was measured, impact and bending tests were applied, and the changes in the impact properties of the samples exposed to thermal shock were revealed. Microstructure and microhardness studies were performed and the results were evaluated structurally. In hard surface coated samples, there was a decrease in fracture toughness compared to uncoated samples, while there was an increase in bending strength. In samples subjected to thermal shock, bending strength and impact toughness decreased.