Kamu sektöründe bilgi paylaşımı: Türkiye için bir model önerisi
Information sharing in public sector: A model proposal for Turkey
  1. Tez No: 922048
  2. Yazar: ALİ MURAT ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Bilgi, Bilgi Paylaşımı, Kamu Sektörü Bilgisi, Kurumlar Arası Bilgi Paylaşımı, Bilgi Yönetimi, Corporate Information, Information Sharing, Public Sector Information, Inter-organizational Information Sharing, Information Management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 352
Özet
Veri ve verilerin anlamlandırılmasıyla elde edilen bilgi, insanlığı ileri taşıyan bütün gelişmelerin temelini oluşturmaktadır. Hemen her ortamda farklı formatlarda ya da şartlar altında bilgi ve bilgi paylaşımı hem stratejik hem de bilimsel ilerlemenin temel unsurlarından biri olarak görülmektedir. Bilginin paylaşımına yönelik uygulamalar bilginin gün geçtikçe daha yoğun olarak üretildiği ve elde edildiği kamu sektöründe önemli bir yere sahiptir. Kamu kurumlarının bilgi paylaşımında istenilen seviyeye gelmesi için ortak bir çerçeve sağlamak üzere gerekli strateji, yasal düzenleme, standart, model, politika ve kılavuzların geliştirilmesine katkı sağlamaları, bilgi paylaşımını teşvik etmek için birbirleriyle iş birliği yapmaları önemlidir. Araştırma kapsamında Türkiye'de kamu sektöründe bilgi paylaşımına yönelik durum literatür değerlendirmesi, ulusal ve diğer ülkelerdeki uygulama örnekleri, ulusal ve uluslararası mevzuat ve politika belgeleri, Türkiye'de kamu sektöründe bilgi paylaşımına yönelik Bakanlıklar ve Cumhurbaşkanlığı seviyesinde iki boyutta gerçekleştirilen kurum analizleri ile toplanan veriler çerçevesinde betimlenmiştir. Bulgular, bilgi paylaşımına yönelik uluslararası alanda farklı ülkelerde kamu sektöründe uygulanan ve geliştirilen çok sayıda strateji, mevzuat, düzenleme, politika, uygulama ve model bulunduğunu, Türkiye'de de diğer ülkelerde olduğu gibi kamu sektöründe bilgi paylaşımına yönelik girişimler ve uygulamalar olduğunu ancak kamu sektöründe bilgi paylaşımı uygulamalarıyla ilgili strateji, mevzuat, politika, düzenlemeler (rehber, kılavuz, standart gibi) ve teknik hususlarda eksiklikler bulunduğu ve sürdürülebilir bir yapının olmadığını göstermektedir. Araştırma sonucunda“Türkiye'de kamu kurum ve kuruluşları arasında bilgi paylaşımı hususunda kurumlara yol gösterecek yasal, teknik ve idari detayları belirleyen, standardizasyonu sağlayacak uygulama ve düzenlemelerle ilgili eksikliklerin bulunması”hipotezi doğrulanmıştır. Araştırma sonuçları doğrultusunda Türkiye'de kamu sektöründe bilgi paylaşımına yönelik süreçlere ve bu süreçlerin sürdürülebilirliğini teşkil etmek için uygulanabilecek politikalara yönelik kavramsal bir model geliştirilmiş ve sorunlar için çözüm önerileri sunulmuştur. Model, kamu sektöründe kurumlar arasında etkin ve verimli bir bilgi paylaşımını gerçekleştirmek ve paylaşımı sürdürülebilir kılmak için yapılması gerekenleri detaylı olarak açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
Data and the information obtained by making sense of data form the basis of all developments that move humanity forward. In nearly every context, exchanging information in various formats and under diverse conditions is recognized as a critical component of both strategic and scientific progress. Information-sharing practices play a vital role in the public sector, where the production and acquisition of information occur with increasing frequency each day. Public institutions bear the responsibility of developing the necessary strategies, legal regulations, standards, models, policies, and guidelines to create a cohesive framework that encourages collaboration and promotes information sharing. This study offers an in-depth analysis of the current state of information sharing in Turkey's public sector. The research framework includes a comprehensive literature review, a review of practices in both national and international contexts, and an examination of relevant legislation and policy documents. Furthermore, the institutional analysis focuses on two main areas: Ministries and the Presidency. The findings indicate that numerous strategies, legislation, regulations, policies, practices, and models for information sharing have been implemented in the public sectors of various countries worldwide. Furthermore, Türkiye has initiated several practices for information sharing within its public sector. However, significant deficiencies remain in the strategies, legislation, policies, and regulations (including guidelines, manuals, and standards), as well as technical aspects related to information-sharing practices. Additionally, a sustainable structure to support these initiatives is noticeably absent. The research confirmed the hypothesis that“deficiencies exist in the practices and regulations governing the legal, technical, and administrative aspects of information sharing among public institutions and organizations in Türkiye.”Based on these findings, a conceptual model has been developed to enhance the information-sharing processes within the public sector. This model outlines policies aimed at ensuring the sustainability of these processes and offers solutions to the identified challenges. Furthermore, the model clearly articulates the necessary actions to facilitate effective and efficient information exchange among public sector institutions, thereby ensuring the long-term viability of this exchange.